NRK Meny
Normal

Ødelegger fylket bit for bit

Jan Rudi Kristensen i Aust-Agder Arbeiderparti frykter at de som kom i mindretall i folkeavstemningen nå vil klippe i stykker fylket bit for bit.

Jan Rudy Kristensen

Jan Rudy Kristensen mener velgerne kan bli holdt for narr

Foto: www.kristne arbeidere.no

Jan Rudi Kristensen i Aust-Agder Arbeiderparti reagerer på at stadig flere kommuner vurderer på sende søknad om overgang fra Aust-Agder til Vest-Agder.

– Folkeavstemninga ga et klart svar på hva innbyggerne i Aust-Agder ønsket i forhold til sammenslåing av fylkene. Politikere i fylket var tydelige på at de ville respektere folkevilja.

Birkenes søker seg over til Vest-Agder

Mindretallet må passe på at de ikke narrer velgerne. Her er grensa mellom Aust- og Vest-Agder i Birkenes

Foto: Håvard Raustøl / Montasje: Leif Dalen / NRK

– Nå har noen grensekommuner funnet ut at de som mindretall i folkeavstemninga vil bidra til å klippe i stykker fylket bit for bit, sier Kristensen i en kommentar til søknadene som nå sendes fra enkeltkommuner i Aust-Agder.

Kan ikke stadig flytte grensene

– Vi er 19 fylker i landet. Det gir fort 100 grensekommuner. Det bør være opplagt for alle at vi ikke uten grunn kan flytte fylkesgrenser hit og dit med bakgrunn i stemninger i folket til enhver tid, sier Kristensen.

– Når vi har valgt en fylkesorganisering vil det nødvendigvis alltid bli noen grensekommuner. Endring i infrastruktur kan være grunnlag for grenseflytting, slik som at en ny vei kan erstatte ferge. Men helt unntaksvis.

Må ikke klippe fylket bit for bit

–Nå må fylkespolitikerne si at en konsekvens av folkeavstemninga om fylkessammenslåing er at en heller ikke kan klippe fylket i biter og dermed framtvinge en sammenslåing. Jeg forventer at politikerne i fylket og stortingspolitikerne er tydelige på dette så de ikke holder folk for narr.

– Å holde munn er også å lure grensekommunene. Alle jeg snakka med i forkant sa klart at det ikke var mulig å tenke seg at kommuner uten grunn skal bytte fylke. Nå må våre folkevalgte være ærlige!