Normal

Nå starter oppryddinga etter flommen

Det er fare for at masser skal gli ut, når vannet nå trekker seg tilbake på flomutsatte steder. Folk bes om å være forsiktige når de oppholder seg langs vassdragene.

Politiet i Rogaland og Agder, som ble rammet av ekstremværet «Synne», melder at de enorme vannmengdene er i ferd med å trekke seg tilbake. E39 er også åpnet igjen.

Flere steder i Vest-Agder er det nå lokalt fare for erosjon. Ifølge meteorologene har det kommet over 230 mm regn på tre døgn, og på det våteste døgnet fra lørdag morgen til søndag morgen kom det 110 mm regn.

– Sånt noe blir det veldig høy vannføring av. Men når vannet trekker seg tilbake oppstår det en annen skummel ting og det er utglidning av masse langs vassdragene, sier statsmeteorolog John Smits.

– Bakken er fortsatt mettet med vann. Dersom det er løse masser som ligger nær elva kan disse gli ut, så man bør være litt forsiktig med å gå for nær de nærmeste dagene, sier Smits.

Mangler oversikt

Avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth i Skred- og vassdragsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier de fortsatt opprettholder flomvarselet for Vest-Agder og Rogaland på høyeste nivå.

– Det har kommet enorme vannmengder. Vannet er på retur, men vi opprettholder flomfaren på rødt nivå inntil videre.

Hun sier NVE ennå ikke har oversikt over hvor omfattende skadene er.

– NVE har folk i de flomrammede områdene som gir faglige råd lokalt, og som kommunene kan diskutere med. Det er først når vannet trekker seg tilbake at får vi oversikt over skadene, sier Leifseth.

Det er når vannet trekker seg tilbake at faren for at masser kan følge med er størst. Meteorologene ber folk være oppmerksomme på at det er farlig å bevege seg i slike områder.

Flom Kvinesdal
Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Store skader

I Kvinesdal, som er hardest rammet av flommen, har vannet sunket kraftig både i Fedaelva og Kvinavassdraget i løpet av natta.

Det er ikke lenger vann i sentrum av Kvinesdal, der blant annet kirkegården sto under vann søndag kveld.

Men vannstanden i vassdragene er fortsatt høy, og skadene er store.

Flere sjøboder er tatt av de enorme vannmassene på Feda og flere står i fare for å bli tatt. I sentrum har mange fått vann inn i husene sine. Det samme har butikker og kulturhuset fått.

Det er først nå i dagslyset at man vil få oversikt over skadeomfanget, sier Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.

– Det er sterke inntrykk vi sitter igjen med etter denne helga. Heldigvis har ingen liv gått tapt, men det er store materielle skader. Nå starter et stort opprydningsarbeid, sier Kvinlaug. ​