Nå kan du «adoptere» noen til jul

For mennesker som har det trangt økonomisk, kan jula bli ekstra ille. Nå kan de som vil hjelpe, «adoptere» noen til jul.

Hjelp oss å hjelpe

I lokalet til Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder, jobbes det for å hjelpe mennesker som sliter med å få det til å gå rundt økonomisk.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Har man en tøff økonomi fra før, blir jula ekstra vanskelig. Mange sliter med å få pengene til å strekke til, sier leder i «Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder», Elisabeth Thorsen.

Organisasjonen som har 19 avdelinger rundt om i landet, går nå ut med en oppfordring om å «adoptere» noen til jul.

Dette innebærer å hjelpe en person eller en familie med det de trenger i jula.

– De som melder seg vil få litt informasjon om mottakerne, for eksempel hvor mange barn og voksne en familie består av, julegaveønsker og hvilken julemat de gjerne vil ha, sier Thorsen.

Ifølge henne kan hjelperen selv velge mellom å hjelpe én person eller en hel familie. Hjelp oss å hjelpe overbringer det som bli skaffet til veie.

Stort behov i julen

Organisasjonen jobber for hjelpe mennesker som sliter med å få det til å gå rundt økonomisk. Lokalet de disponerer i Kristiansand, er fylt opp av varme vinterklær som folk kan komme å hente. Mat er også mulig å få.

Elisabeth Thorsen

Leder i Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder, Elisabeth Thorsen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Siden de startet opp for to år siden, har pågangen økt. Stadig flere gir beskjed om at de trenger hjelp. Jula er ikke noe unntak.

– Den første jula fikk vi 25 søknader om hjelp, året etter fikk vi 125.

Hvor mange det blir i år, er for tidlig å si. Så langt har det kommet 27 søknader, men det er ennå tre uker til søknadsfristen går ut.

Til nå har fem, seks stykker gitt beskjed om at de vil «adoptere» noen til jul.

Hjelp oss å hjelpe

Hyllene i lokalet er fylt opp av brukte klær.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Hadde aldri trodd det var så ille

Thorsen er overrasket over hvor mange som trenger slik hjelp.

– Jeg hadde aldri trodd at det var så ille her i byen. Det er vondt å vite hvilken situasjon mange befinner seg i, sier hun.

I lokalet de har fått sponset, står en ung jente og prøver sko. En mor kommer innom med sønnen sin. De går derfra med poser fulle av klær. På bakrommet sitter 61 år gamle Johnny Walberg og drikker kaffe.

Johnny

61 år gamle Johnny Walberg har sett seg nødt til å be om hjelp. Som ufør får han ikke pengene til å strekke til.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

En gang hadde han en vanlig jobb. Så ble han ufør. I tillegg ble han skilt. I dag har han ikke mye å rutte med. Selv har han valgt å be om hjelp.

– Mange sitter hjemme og lider fordi de ikke tør eller synes det er flaut å be om hjelp. Det er ikke noe å være flau for. Vi er mange som trenger hjelp, sier han.

Gjennom Hjelp oss å hjelpe, har han fått møbler, klær og mat. Denne dagen får han med seg litt av hvert fra kjøleskapet på bakrommet.