Arbeidet med å senke den undersjøiske restauranten «Under» ned i sjøen i Lindesnes, startet torsdag kveld og er nå ferdig.
Restaurant-prosjektet som ble satt i gang i vinter har vært alt annet enn en smal sak å hale i land. For å sjøsette en betongkonstellasjon er det mye man må kartlegge på forhånd, erkjenner prosjektleder ved SubMar Group, Hans Jørgen Fedog.
– Det er en kritisk sak å sjøsette en slik konstellasjon. Vi var litt usikker på hvordan den ville flyte, men vi er utrolig fornøyd med resultatet, forteller Fedog.
– Kommer du selv til å bestille bord på Under?
– Jeg håper vi blir invitert på åpningsfesten. Det hadde også vært veldig koselig å kunne by kona på en middag ved en senere anledning, sier Fedog.
Under senkingen var også en stolt Lindesnes-ordfører, Janne Fardal Kristoffersen (H) til stede.
– Dette har vært en helt fantastisk dag! Jeg er så stolt over det Gaute og Stig Ubostad har klart med denne senkingen og restauranten Under. Dette verket kommer til å gi ringvirkninger for både Sørlandet og hele Norge, forteller en begeistret ordfører.
Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen mener Under vil gi positive ringvirkninger for hele Norge.
Foto: Iris Elin Ullvang / NRKUt gjennom et tykt glass skal gjester få skue til en spektakulær utsikt av livet under sjøen til måltidet.
- Les også:
Se dronevideo fra restauranten Under.
Flere tusen tonn
Den enorme konstruksjonen som så langt har ligget til skue for hotellgjester på hotellet i Lindesnes, skal veie rundt 2400 tonn når den er helt ferdig.
For at restauranten skal bli undersjøisk, måtte den bokstavelig talt senkes.
– Det er en del ballast i den som skal fylles med vann for at den skal synke rett, så skal den flyte av seg selv og fraktes bort til bukten der den skal ligge. Da må det fylles med mer vann for å trykke den ned mot bunnen, forteller Håland.
Dette er nå gjennomført og arbeidet med å boltre fast restauranten er påbegynt. Etter boltringsprosessen vil det eneste som gjenstår være å slippe ut vannet i restauranten.
- Les også:
Gründer Stig Ubostad har nervene på spenn i forkant av det spesielle prosjektet.
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK50–60 millioner
Brødrene Gaute og Stig Ubostad er gründerne bak det spesielle prosjektet.
– Vi gleder oss stort. Vi er litt spente og litt nervøse, men gleder oss mest. Det er ikke noe tvil om at dette blir den største milepælen i byggets historie, så langt, sa Stig Ubostad til NRK før nedsenkingen.
Selv om det bare er selve nedsenkingen som har foregått i dag, skal det markeres med arrangement og folkefest. 2500 personer har trykket «interessert» på arrangementet på Facebook.
Den undersjøiske restauranten hadde ett budsjett på 40 millioner kroner. Hittil har kostnadene blitt en del høyere.
– Det ligger på mellom 50 og 60 millioner kroner, sier Ubostad.
Gründeren ser på nedsenkingen med skrekkblandet fryd, til tross for nøye beregninger. Det er mye som kan gå galt.
– Det verste som kan skje er vel at noen har trykket feil på kalkulatoren, og at den ikke flyter som den skal, fra starten av.
Snøhetta, samt 70 andre forskjellige firmaer og organisasjoner har vært involvert i det som skal bli Agder-fylkene, og spesielt Lindesnes, sitt nye trekkplaster.
Den offisielle åpningen av restauranten er i mars 2019.
I dette tidsforløpet fra Fenomen Film kan du se hvordan byggingen av restauranten Under har foregått.