Hopp til innhold

Klare for å senke restauranten til havets bunn

Europas første undersjøiske restaurant er klar til å senkes ned på havbunnen om en uke. – Vi legger lista høyt, sier gründer Gaute Ubostad.

Siste finpussen er lagt, snart ligger halve restauranten flere meter under havoverflaten i Lindesnes. FOTO: PER-KÅRE SANDBAKK / NRK LUFTFOTO

– Jeg gleder meg til å kikke ut mot havbunnen fra innsiden. Det blir stort, sier gründer Gaute Ubostad, og peker på det tykke glasset som skal gi gjestene en utsikt de sent vil glemme.

Den bygges på Båly i Lindesnes og skal ha plass til opp mot hundre restaurantgjester.

Restauranten, som skal ligge fem og en halv meter under vann, har kostet over 40 millioner kroner og blir dyrere enn planlagt.

Gaute Ubostad

Gaute Ubostad er spent på nedsenkingen av den undersjøiske restauranten. I bakgrunnen kan du skimte byggverket.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Dyrere enn planlagt

Nøyaktig hvor mye over budsjettet den endelige prislappen kommer på, vil han ikke si.

– Med slike prosjekter blir det nok en liten overskridelse, men det er snakk om millionbeløp. Det kan jeg si, sier han.

Det er mye som skal klaffe når den spesielle restauranten skal senkes ned i bukten.

– Vi har hatt rundt 70 forskjellige firmaer og organisasjoner involvert i prosjektet. Vi har ventet på denne dagen lenge, så det gleder vi oss til.

Gründeren ser på nedsenkingen, om en uke, med skrekkblandet fryd til tross for nøye beregninger. Det er mye som kan gå galt.

– Det verste som kan skje er at den synker på feil plass, sier Ubostad.

Undersjøisk restaurant skal ligge i bukten

I denne bukten skal restauranten ligge.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

2000 kroner for middag

Det enorme byggverket veier rundt 1600 tonn og har fått mye oppmerksomhet verden rundt, lenge før det i det hele tatt har åpnet.

– Vi forventer mange prominente gjester til den offisiell åpningen.

I restauranten, som naturligvis skal ha en hav-inspirert innredning, vil det bli servert 17-retters middag, blant annet av kokk Nicolai Ellitsgaard.

Og det skal kjennes, både på lommebok og mage, skal du nyte et bedre måltid med panorama utsikt til havet.

– Prislappen ligger i overkant på 2000 kroner for et måltid. Da sier det seg selv at da må vi servere gode opplevelser, både i forhold til mat og i forhold til øvrige omgivelser, så vi legger lista høyt, avslutter Ubostad.

Den undersjøiske restauranten er allerede fullbooket ut 2019.

Undersjøisk restaurant

Slik er planen at det skal se ut fra innsiden når restauranten står klar neste år.