Hopp til innhold

Medlemsflukt i Agder og Telemark

I løpet av august og september har over 450 kirkemedlemmer i Agder og Telemark meldt seg ut av kirken.

kirkevalg
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det viser ferske tall hos bispedømmekontoret i de to fylkene.

Det betyr at nesten halvparten av dem som har meldt seg ut av kirken i år, gjorde det i tiden rundt kirkevalget da debatten om vigselsrett for samkjønnede par raste. Kirkevalget ble avholdt 14. september i år.

1000 har forlatt kirken

Antall utmeldelser er imidlertid ikke spesielt høyt sammenlignet med tidligere år.

Det som utmerker seg i år er at nær halvparten av utmeldelsene kom i tiden før og etter kirkevalget, som ble avholdt samtidig med kommune- og fylkestingsvalget.

I 2014 mistet kirken i Agder og Telemark 1260 medlemmer. Så langt i år har omkring 1000 personer meldt seg ut av kirken. Dermed vil antall utmeldelser i år sannsynligvis bli noenlunde likt som i fjor eller litt høyere.

Les også:

Rekordutmelding

Vårt Land skriver i dag at 2015 ligger an til å bli et rekordår for antall utmeldinger fra Den norske kirke. Allerede har over 11.000 personer meldt seg ut på landsbasis.

Rekorden stammer fra da abortstriden var på sitt heftigste, i 1978. Da meldte 11.755 personer seg ut av kirken, men det tallet ser ut til å bli overgått i år.

Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet sier til Vårt Land at han mener to hovedårsaker har ført til at så mange velger å melde seg ut av kirken: Kirkevalget og den nye applikasjonen utmelding.no.

– Mye må nok hektes på kirkevalget. Det ser man fra tidligere år i Norge, og slik er det for eksempel i Sverige. Der melder om lag 40.000 seg ut i et vanlig år, mens 70.000 vil ut i et valgår, sier Bekkelund.

Les også:

Flere nye medlemmer i år

Bispedømmet i Agder og Telemark har imidlertid også fått noen nye medlemmer i løpet av 2015. Så langt i år er det meldt inn 249 personer. Også antall innmeldingene var størst i august og september.

Flere av disse er nyfødte barn ettersom alle nyfødte barn automatisk blir skrevet inn som tilhørig i Den norske kirke hvis minst en av foreldrene er kirkemedlem.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Kongeparet kom til Arendal 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1 kr
Dyrest kl. 09 1,21 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %