Lurer på hvorfor fotballen skal ha alle pengene

Lokalpolitikere blendes av pengefokuset i toppfotballen når de bruker millioner på nye stadionanlegg fremfor kultur, mener kritiker.

Nye Bjønnes stadion

I fremtiden kan Bjønnes stadion i Arendal bli seende slik ut.

Foto: ILLUSTRASJON: ASPLAN VIAK

– Det følger mye penger i alle retninger når det er snakk om toppfotball. Tenk om vi hadde hatt samme interesse for å skaffe gode øveforhold for korps og kor, sier venstrepolitiker og tidligere kultursjef i Tvedestrand, Jan Kløvstad.

Jan Kløvstad (V)

Tidligere kultursjef i Tvedestrand, Jan Kløvstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han mener lokalpolitikerne blir blendet av pengefokuset i fotballen.

Torsdag ble det klart at arendalsrådmann Harald Danielsen vil bruke opp mot 30 millioner kroner på Bjønnes stadion. Bakgrunnen er at Arendal Fotball neste år rykker opp i førstedivisjon.

Norsk musikkråd mener statistikken viser at idrettsanlegg får 26 ganger mer enn tilsvarende for kultur.

Les også:

Rosenborg på grus

– Det er som å be Rosenborg komme og spille på grus, hvis vi sammenligner forholdene kor, korps og teater må ta til takke med, mener Kløvstad.

Etter det NRK erfarer er det klart flertall blant politikerne for å gjøre investeringene.

Samme situasjon finner en også i Grimstad der Jerv rykket opp til 1. divisjon og trenger større stadionanlegg. Kløvstad sier det er et paradoks når hjembyen i Arendal sliter med elendige øvingsforhold for barn og unge og når gode kulturprosjekt legges på is.

Arendal Fotball er klare for førstedivisjon, men mangler stadion. Nå kan de få en ny stadion på Bjønnes til 30 millioner kroner.

Alle store byer har noe å være stolte av

Geir Fredrik Sissener

Geir Fredrik Sissener (H), mener kommunen må bla opp.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Gruppeleder for Høyre i Arendal, Geir Fredrik Sissener sier fotball og håndballsuksessen er svært viktig for Arendal, og at politikerne er nødt for å satse på stadionanlegget på Bjønnes.

– Alle store byer har noe de kan være stolte av, og det har vi nå i Arendal. Det er første gang i historien vi har et fotballag i 1.divisjon.

Dessuten mener han at sponsorpengene til styreleder i FK Arendal, Jan Sigurd Otterlei, er viktige. Han har lovet å gi én million årlig.

Urovekkende utvikling

Eline M. Melgalvis

Eline M. Melgalvis i Norsk Musikkråd.

Norsk Musikkråd opplever at det er en gjennomgående trend at tilskudd til brukslokaler for kultur taper i lokale, regionale og statlige kulturbudsjett.

– Dette er en svært urovekkende utvikling, og en systematisk nedbygging av den kulturelle grunnmuren vi ikke kan være bekjent av, sier Eline M. Melgalvis i Norsk Musikkråd.

Hun sier så mange som 8.500 av de 10.000 lokalene som hver uke benyttes til musikkøvelser er uegnet og helseskadelige.