Frykter livsfarlig listeria i dansk pålegg – trekker produkter fra markedet

Den danske påleggsprodusenten Delika trekker tilbake seks forskjellige påleggsprodukter som blant annet er solgt på Bilka og Rema 1000-butikker i Danmark.

Dansk mann spiser "rullepølse"

Det danske mattilsynet oppdaget listeriabakterier i okserullepølse produsert på en påleggsfabrikk i Ålborg.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Påleggsprodusenten Delika tilbakekaller seks forskjellige produkter etter at det ble funnet listeriabakterier på fabrikken deres i Ålborg. Det melder Fødevarestyrelsen, som er det danske mattilsynet i en pressemelding.

Mange nordmenn handler med seg kjøttpålegg fra danske produsenter når de er i Danmark.

Flere funn den siste tiden

Det danske mattilsynet oppdaget listeria i en okserullepølse etter en kontroll som ble utført 1. desember. Bakgrunnen for denne testen var at det tidligere er funnet listeria i noen av Delikas produkter.

Mattilsynet i Danmark kan ikke garantere at det ikke er listeria i andre produkter som Delika produserer på fabrikken i Ålborg, og har derfor pålagt avdelingen å trekke store deler av den siste månedens produksjon fra markedet.

– Vi går drastisk til verks fordi vi ikke kan utelukke at produkter fra denne fabrikken er farlige for forbrukerne. Vi har i løpet av ett år registrert fire pasienter som har blitt smittet av listeria, en av dem mistet livet. De fire pasientene har vært smittet av samme type listeriabakterie, som er funnet hos Delika ved flere kontroller, sier seksjonsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Vanskelig å oppdage

Listeria er en naturlig bakterie som finnes overalt. Den er ekstremt dyktig til å skjule seg, så det er ikke unaturlig at den kan gjemme seg i kroker og avløp på fabrikker som produserer mat. Når det skjer, må fabrikken ta en rekke forholdsregler for bekjempe den, og sikre at bakterien ikke sprer seg til matproduktene.

Ifølge mattilsynet har Delika Aalborg A/S gjort det, men de har likevel ikke klart å få bukt med smitten.

Tilbaketrekningen gjelder samtlige påleggsprodukter der listeriabakterien har gode vilkår for å vokse, og som er pakket fra og med 7. november frem til 6. desember. På produktene fra Delika Aalborg A/S kan man se at det «DK 5350 EF» på det ovale id-merket på pakken.

Følgende produkter trekkes fra markedet:

  • sylte, 300 gram
  • kalkunsylte, 300 gram
  • rullepølse, 350 gram
  • Mesterpålæg , 90 gram
  • Mæsterpålæg røget rullepølse, 90 gram
  • hovmester skinke, 1,5 – 1,8 kilo.

Produktene er solgt på flere Bilka, Føtex og Rema 1000-butikker på Jylland. Rådet er å kaste produktene eller levere dem tilbake til butikken.