Hopp til innhold

KrF vil kjempe for Heimevernet i sør

Kristelig Folkeparti varsler omkamp om kutt i Heimevernet i sør. – Vi trenger et Heimevern i vårt land, sier partileder Knut Arild Hareide.

Heimevernet i Kristiansand

HV-soldater på øvelse i Kristiansand havn.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Det er snakk om å nesten halvere antallet mannskap fra 6300 til 3500 i Heimevernet i sør, men det vil ikke KrF ha noe av.

– Dette er vi veldig bekymret for. Vi trenger et Heimevern i vårt land. Det er viktig i en eventuell krigssituasjon, men òg for vår beredskap utenom krigslignende situasjoner, sier partileder i KrF Knut Arild Hareide.

I desember 2016 ble det bestemt at Heimevernet skulle forberede et kutt fra 42.000 til 35.000 soldater i områdestrukturen.

Det skjedde parallelt med at landsdelens eneste militærbase, Kjevik utenfor Kristiansand, ble vedtatt nedlagt.

Håper på støtte

Ledelsen i Kristelig Folkeparti er på rundtur på Sørlandet og i anledning frigjøringsdagen mandag, besøkte de Heimevernet på Imenes skytebane i Grimstad.

Heimevernet KrF Imenes

Knut Arild Hareide og partiledelsen i KrF på besøk hos Heimevernet på Imenes skytebane i Grimstad, i anledning deres sørlands-visitt.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Partileder Hareide håper at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet tar saken på alvor.

– Er dette en politisk sak?

– Dette har vært debattert under Forsvarets langtidsplan, da gikk vi imot reduksjon i Heimevernet. Jeg håper at de store partiene, har tatt inn over seg det tydelige budskapet som har kommet fra hele Distrikts-Norge, men også Heimeverns-regioner i hele landet som er sterkt imot reduksjonen.

Politikeren tror at partiet har mulighet for gjennomslag.

– Jeg tror vi har en sjanse. Da Stortinget diskuterte dette i fjor lå det andre forutsetninger på bordet, men jeg tror de vil tenke nytt om dette nå, sier Hareide.

Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad påpeker at det ikke koster noe å la utstyret bli hos Heimevernet.

– Det er ekstra viktig at Hareide er så tydelig som han er, slik at KrF tar saken videre i Stortinget. Det koster ingenting å la utstyret få bli hos HV-soldatene, men det vil koste enormt mye å oppbemanne igjen, og for så vidt også å nedbemanne, så vi har en ambisjon om at dette er noe vi klarer å snu nå i vår.

– Dramatisk

Knut Aall, som er områdesjef for Holt heimevernsområde, understreker at Stortingets avgjørelse om reduksjon var basert på feil tall.

Knut Aall

Knut Aall er områdesjef for Holt heimevernsområde, som omfatter kommunene Tvedestrand, Risør, Gjerstad og Vegårshei i Aust-Agder.

Foto: Privat

– Stortinget ble forledet til å tro at det var 35.000 soldater i Hove, men det er 45.000. Det var ikke Stortinget sin intensjon å redusere heimvernet, nå tror jeg det er viktig at de sier ifra om hva de ønsker.

Områdesjefen mener at situasjonen på Agder blir dramatisk om ikke Stortinget vedtar annet.

– I Aust- og Vest-Agder er det svært få militære objekter som er skjermingsverdige, og så lenge forsvarsledelsen kun skal ivareta sikkerheten rundt militære objekter, betyr det i praksis at det aller meste av Heimevernssoldater på Agder blir fjernet, avslutter han.

KrF-leder Knut Arild Hareide varsler omkamp om kutt i Heimevernet i sør.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Nye løveunger i Dyreparken 00:43
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 20 1,06 kr
Dyrest kl. 08 1,55 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %