Krever 75.000 kroner etter rasismeuttalelse

Islamkritiker Arne Tumyr i SIAN mener seg stemplet som rasist, og krever oppreisning av imam Akmal Ali.

Rasismerettsak

Rettslokalet i Kristiansand var fylt til raden av tilhørere under rettssaken. Førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule (i grønt), var innhentet som sakkyndig av Akman Ali.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

– Jeg er villig til å forsvare retten til å ytre meg med eget liv, sa tidligere SIAN-leder Arne Tumyr under rettssaken i Kristiansand tingrett torsdag.

Den tidligere landslederen av den islamkritiske organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge, har stevnet Akmal Ali, imam i Muslimsk union Agder for ærekrenkelser etter en artikkel på NRK.no sine nettsider i april i fjor.

«Rasisme, hat, propaganda»

Akmal Ali uttalte om Tumyr: «Han bygger hele sin virksomhet på rasisme, hat, propaganda og mye løgn.» Tumyr føler seg stemplet som rasist, og har krevd 75.000 kroner av Akmal Ali.

– Jeg er selvsagt ikke rasist. Det å få et slikt stempel er meningsløst, urettferdig og galt. Jeg kan ikke gå rundt med en slik forferdelig beskyldning hengende over meg. Jeg må bli renvasket, sier Tumyr til NRK.no.

Iman Akmal Ali sier til NRK at han fortsatt står inne for uttalelsen, men har vært villig til å beklage overfor Tumyr fordi han har tatt uttalelsen personlig.

– Min religion respekterer eldre mennesker høyt. Derfor kan jeg beklage, sier Ali til NRK, men understreker at han mener SIAN er klart rasistisk.

– Ingenting med rasisme å gjøre

Tumyr kalte seg samfunnsdebattant i Kristiansand tingrett. Han sier han ikke har rasistiske holdninger, men uttaler seg kritisk til en religion han mener er samfunnsfiendtlig.

– Det å angripe islam for dens ideologi og politikk har ingenting med rasisme å gjøre. Hvis det er slik at dem som frykter islam er rasister, ja, da er mesteparten av det norske folk rasister, sa Tumyr.

SIAN-lederen mener det vil bli en av de svarteste dagene i ytringsfrihetens historie dersom han taper saken.

– Da signaliserer retten: Vær forsiktig med hva du sier mot islam, slik at du ikke blir stemplet rasist, sier Tumyr.

Stor tro på frifinnelse

Akmal Ali mener på sin side at SIAN generaliserer og setter alle muslimer i samme bås. – Dersom en muslim begår terrorisme og ondskap, så rettes beskyldningen mot alle muslimer, sier Ali.

Han har stor tro på frifinnelse, hvis ikke vil saken bli anket.

– Jeg har engasjert landets fremste forskere på hatkriminalitet, og de mener SIANs virksomhet er rasistisk. Hvis dommen går i SIANs favør, da vil menneskerettighetene bli kraftig svekket, sier Ali.