NRK Meny
Normal

Korshamn Rorbuer legger ned

Korshamn Rorbuer har lagt ned uteleivirksomheten etter nærmere 30 års drift.

Video nsps_upload_2009_9_15_19_7_13_1727.jpg

Årsaken til avviklinga er at flertallet av de 21 leilighetseierne, som kjøpte de eldre leilighetene for tre år siden, ikke vil leie dem ut lenger, skriver Farsunds Avis .

Dermed er det største turistanlegget i Lyngdals skjærgård historie.

– Nå har jeg vært her i 15 år og det har vært kjempegreit, med masse turister i leilighetene, sier en skuffet avtroppende daglig leder ved Korshamn Rorbuer, Merete Pavlov.

Vil bare leie ut om vinteren

Leilighetene er bygget rett i sjøkanten og er derfor regulert til næringsvirksomhet gjennom utleie. Klausulen for leilighetene er at de skal være utleid halve året.

– De som kjøpte leilighetene er pliktet til å sette dem til utleiedisposisjon minst seks måneder av året. Nå har flerparten valgt å bruke dem selv de seks månedene som utgjør sommerhalvåret. Det vil si at de vil bruke dem i selv i den perioden som det er mulig å leie dem ut i, sier Pavlov.

– Var dere dumme da dere inngikk denne avtalen?

– Ja, jeg synes det.

Hadde regnet med inntektene

Selv om flertallet ikke lenger vil leie ut om sommeren, er også noen av de som kjøpte leiligheter overrasket over at Korshamn Rorbuer nå legger ned drifta.

– De inntektene vi har fått på utleien er en del av den finansieringa som vi er blitt forespeilet, så dette kom egentlig som et sjokk på meg. Det har aldri vært i vår tanke å ikke leie ut, så den utleieklausulen skal vi stå ved, sier leilighetseier Georg Røysland.

Håper å finne ei løsning

Reiselivssjef Anne Grethe Løland i Lyngdal håper at det skal komme ei løsning, slik at Korshamn Rorbuer kan fortsette drifta.

– Dette er veldig leit og trist for reiselivsnæringa i Lyngdal. Korshamn Rorbuer har alltid vært en av spydspissene her. Vi håper inderlig at det likevel skal finnes ei løsning, slik at det kan bli videre drift der ute. Spesielt har vi lange tradisjoner med tyske fiskere som kommer hit, så vi håper dette kan fortsette, sier Løland.