Kommune mot kommune i skolekamp

Fem studiesteder ved Lister videregående skole skal reduseres til to. Nå kjemper kommunene i Lister for å beholde tilbudet i sin kommune.

Eilert Sundt

Stor mulighet for at den videregående skolen i Farsund består.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Det er fem studiesteder på Lister videregående skole. I Flekkefjord og Farsund ligger de største avdelingene, mens Kvinesdal og Lyngdal har litt mindre avdelinger. Den siste avdelingen er yrkesrettet og ligger på Lista i Farsund.

Nå kjemper kommunene mot hverandre for å beholde tilbudet i sin kommune. Totalt 1200 elever går på de forskjellige studiestedene.

Avgjøres i desember

Nå ønsker både politikere og fylkesadministrasjonen å redusere til to studiesteder i Lister. De mest aktuelle er Flekkefjord og Farsund eller Lyngdal, men ingenting er avgjort. Fylkespolitikerne behandler saken 16.–17. desember.

Før den tid skal saken innom flere andre fylkespolitiske utvalg.

– Alle mot alle

Ordfører i Lyngdal Jan Kristensen (H) sier kommunen ikke lenger kan sitte og se på at andre kommuner uttaler seg offentlig om studiestedene, uten å gjøre noe selv.

– Det har blitt kommune mot kommune, sier Kristensen.

Jan Kristensen

Lyngdals-ordfører Jan Kristensen jobber for å beholde en avdeling av Lister videregående skole i Lyngdal.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Kristensen sier de nok har vært for anonyme i media i saken. Klokken 12 torsdag markerer de at skolen bør ligge i Lyngdal.

Ikke færre enn 300 elever

Fylkesutdanningssjefen i Vest-Agder ser for seg at det ikke blir skoler med færre enn 350 elever eller flere en 1200. Ungdommens fylkesutvalg vedtok denne uken at de ville ha to skoler i Lister, med studiested i Farsund og i Flekkefjord.

Farsund til kamp

I nabokommunen Farsund skal ordførerkollega Richard Ivar Buch også ha en markering for å beholde den videregående skolen. Arrangementet skjer på Eilert Sundt videregående skole torsdag kveld.

– Eilert Sundt er livsnerven i Farsund sentrum, så den skolen kjemper vi for å beholde, sier ordfører Buch.

Richard Ivar Buch

Farsunds-ordfører Richard Buch forstår ikke at Lyngdal som har en privat videregående skole også vill kjempe for å beholde den offentlige videregående skolen i Lyngdal.

Foto: Sigrid Tufteland / hoyre.no

Han mener at ungdommen i Farsund identifiserer seg med den videregående skolen i sentrum.

Buch har ikke forståelse for at nabokommunen Lyngdal også kjemper for å beholde en videregående skole.

– Jeg synes det er rett og rimelig at Lyngdal har den private kristne videregående skolen, så kan Farsund ha Eilert Sundt, sier han.

Det avgjør fylkespolitikerne i desember.