Kan ha løst 100 år gammelt mysterium

Funn av anker, baug, jernkjøl og bly gjør dykkerne helt sikre på at de har funnet redningsskøyta Risør som gikk ned for over 100 år siden.

Lørdag 24 januar ble det sansynligvis gjort funn som bekrefter at det virkelig er RS24 som ligger på 17 meters dyp utenfor Risør. Redningsskøyta forliste i desember 1913, og er den eneste av redningsskøytene som man ikke visste hvor var. 23 dykkere fra mange dykkerklubber i Sør-Norge var med på den avgjørende dykkingen. Dykkerne brukte metalldetektor for å finne stålkjøl og bly fra skuta.

Dykkere

To dykkere på vei ned i dypet utenfor sørlandskysten.

Foto: Vidar Vardvik / Risør Undervannsklubb

Redningsskøytene Risør I og Sandefjord

Redningsskøytene Sandefjord (t.v.) og Risør I, er tatt i 1913. Senere samme år forliste Risør.

Foto: Redningsselskapet
– Nå er det fint å kunne senke skuldrene. Vi har gjort det andre dykkere drømmer om. Det er en god følelse å kunne lukke et kapittel både i Redningsselskapets- og byens historie, sier hobbydykker Thor Walter Eriksen til NRK.no.

Det var 5. desember i 1913 at redningsskøyta RS 24 «Risør» ble observert for siste gang ved innseilingen til den såkalte Perleporten utenfor Risøya. Stedet ligger på utsiden av Kvinerane. Hverken båten, mannskapet på fire mann eller vrakrester har senere blitt funnet igjen.

Mange har forsøkt

Dykkere har gjort mange forsøk på å finne den myteomspunne skøyta, uten hell. Inntil nå.

Thor Walter Eriksen så vraket første gang i 1997. Han trodde ikke da at det var Risør han hadde funnet. Han fikk imidlertid fornyet interesse for vraket og den spesielle historien da 100-årsmarkeringen etter forliset fant sted i desember i fjor.

I løpet av vinteren har han dykket mange ganger på rundt 17 meters dyp ved øygruppen Kvinerane, i bunnen av en loddrett fjellvegg.

I tillegg gjennomførte han og dykkervenner ca. 60 dykk rundt vraket i påsken.

Full klaff

– Vi hadde tidligere funnet ankervinsjen og vaierne til stormasta. Det vi lette etter i dag var hovedankeret, blyballasten og stålkjølen.

Dykkerne hadde håpet på å finne én eller to av tingene, men det ble full klaff.

– I dag hadde vi skikkelig flaks! Først fant vi ankeret omkring 50 meter fra båten. Deretter fant vi ballasten på en fjellskråning over vraket. Og på helt grunt vann fant vi også kjølen av stål, sier en lykkelig Eriksen.

– Hva indikerer at det er Risør som er funnet?

Først og fremst blyballasten og stålkjølen. Disse redningsbåtene var de eneste som hadde stålkjøl den gangen. De andre hadde trekjøl med ballast. Det bør være svaret på dette, sier hobbydykkeren.