NRK Meny
Normal

Tror RS 24 "Risør" er funnet

En helt spesiell og gåtefull forlishistorie fra desember 1913 kan få et nytt kapittel førstkommende helg.

Redningsskøytene Risør I og Sandefjord

Redningsskøytene Sandefjord (t.v.) og Risør I, er tatt i 1913. Senere samme år forliste Risør.

Foto: Redningsselskapet

Da er det forventet så mange som 30 til 40 dykkere fra fjern og nær til Risør og farvannet utenfor det populære badestedet Perleporten.

Der tror nemlig mangeårig medlem og tidligere leder av Risør Undervannsklubb, Thor Walter Eriksen at vrakrestene etter RS 24 Risør ligger.

Kraftig uvær

For litt over 100 år siden forliste redningsskøyta utenfor Risør i et voldsomt uvær som herjet sørlandskysten. Hverken båten, mannskapet på 4 mann eller vrakrester har senere blitt funnet igjen.

Dykkere

To dykkere på vei ned i dypet utenfor sørlandskysten sommeren 2013. Lørdag vil kanskje så mange som 40 dykkere forsøke å finne stålkjølen til RS 24 'Risør'.

Foto: Vidar Vardvik / Risør Undervannsklubb

Dykkere har gjort mange iherdige forsøk på å finne den myteomspunne skøyta, uten hell. Inntil nå.

– Jeg så den for første gang i 1997, uten at jeg trodde det var Risør jeg hadde funnet, sier Eriksen. Som fikk fornyet interesse for vraket og den spesielle historien da 100-årsmarkeringen etter forliset fant sted i desember i fjor.

Funnet mange vrakdeler

I løpet av vinteren har han dykket mange ganger på rundt 17 meters dyp ved øygruppen Kvinerane, i bunnen av en loddrett fjellvegg.

I tillegg gjennomførte han og dykkervenner ca. 60 dykk rundt vraket i påsken.

– Der fant vi ankeret, ankervinsjen, dekksprismer, loggen, ølflasker og det korrekte antall wirer som holdt stormasta, forteller Eriksen. – En rekke ting som hver for seg ikke gir svaret. Men summen av gjenstandene gjør det meget sannsynlig at det er Risør vi har funnet.

– Det vi ikke har funnet, er ballast, noe som var standard på skuter og skip fra denne tiden. Alle skuter hadde ballast, bortsett fra nettopp redningsskøytene. De hadde stålkjøl. Den har vi ikke funnet, men den skal vi finne lørdag, sier en håpefull Thor Walter Eriksen.

Delt følelse

Thor Walter Eriksen

Thor Walter Eriksen er overbevist om at RS 24 'Risør' er funnet, men trenger stålkjølen som det endelige bevis.

Foto: Vidar Vardvik / Risør Undervannsklubb

Hva tenker du dersom det virkelig er Risør dere har funnet? – Helt ærlig, en delt følelse. Det er nok mange dykkere som blir skuffet, fordi de har søkt etter den båten, de også.

På den annen side vil vi jo være veldig glade for at vi kan lukke et kapittel i Redningsselskapets og Risørs historie. Dette er noe vi i det maritime miljøet har i bakhodet og prater ofte om. Førstkommende lørdag vil dykkere og andre entusiaster få endelig svar.