Jan Helge Andersen slipper ut av fengsel

Barnedrapsdømte Jan Helge Andersen er nå et steg nærmere et liv i frihet. Over nyttår slipper han ut av fengsel.

baneheia

Åstedet i Baneheia fotografert under kriminalteknikernes åstedsundersøkelser.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i forbindelse med at to småjenter ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Andersen ble dømt for drapet på den yngste av jentene og voldtekt av begge. Kameraten Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på én eller begge jentene.

Andersen tilstod da han ble pågrepet av politiet, og hans forklaring var det viktigste beviset i retten. Kristiansen har hele tiden nektet for å ha noe med drapene gjøre, og kjemper fortsatt for å bevise sin uskyld.

2. januar slipper Andersen ut av Berg fengsel i Tønsberg, der han de siste årene har hatt en åpen soning. Mesteparten av straffen sonet han i fengselet i Skien.

Slipper ut

Nå har Kriminalomsorgen Region Sør bestemt at han kan overføres til hjemmesoning. Det settes som betingelse at han må bo i nærområdet til fengselet, men han kan dra til Oslo en gang i uken og han kan besøke foreldrene i Kristiansand.

Jan Helge Andersen

Skolefoto av Jan Helge Andersen.

Foto: Privat

– Dette gjøres for å sikre en fortsatt positiv utvikling og motvirke ny kriminalitet, heter det i vedtaket.

Det vises til at han kunne ha bedt om prøveløslatelse allerede for halvannet år siden, da to tredeler av straffen var sonet.

Etter det NRK kjenner til, valgte Andersen å bli i fengselet både fordi han var skeptisk til å leve fritt, men også for å fullføre en utdanning som baker i fengselet.

Ada Sofie Austegard, som er mor til jenta Andersen drepte, har tidligere uttalt at han burde sone hele straffen i fengsel. Hun ønsker ikke å kommentere at han nå slipper ut av fengsel.

Gradvis mer ute av fengselet

Ifølge nær familie var Andersen tidlig bestemt på å bosette seg på Østlandet etter endt soning, fordi han ikke ble gjenkjent.

Andersen, som nå er 33 år gammel, har gradvis utvidet lengden på sine permisjoner fra fengselet. De siste årene har han vært ute på permisjon til Kristiansand hver fjerde eller sjette helg. Foreldrene har stort sett besøkt ham i fengselet hver 14. dag.

Tidligere i høst skrev Fædrelandsvennen om at han deltok i sykkelrittet Birken. Da han sonet i Skien, lagde han keramikkvaser, kaffe- og tekopper som ble solgt i fengselets utsalg.

Se video:

TV-innslag med tilbakeblikk på 10-årsdagen for drapene.

Sak om Baneheia-drapene 10 år etter