Baneheiadrapene: – Vi må snart få fred

Mor til Baneheia-dømte Jan Helge Andersen er hoderystende og oppgitt over at sønnen er anmeldt for falsk forklaring.

Sigurd Klomsæt og Arvid Sjødin

Advokat Arvid Sjødin (bak) har overtatt saken til Viggo Kristiansen fra advokat Sigurd Klomsæt. Sistnevnte startet prosessen med gjenopptakelse av Baneheiasaken tilbake i 2008.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har lest gjennom hele anmeldelsen, og det er ikke noen nye bevis i saken. Det er de samme momentene som blir gjengitt gang på gang. Det har vært kjent i åresvis at Jan Helge ikke er dømt på DNA-bevis, sier Berit Andersen til NRK.

P4 meldte onsdag at forvaringsdømte Viggo Kristiansen har anmeldt Jan Helge Andersen for falsk forklaring.

Jan Helge Andersen

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i Agder lagmannsrett i 2002. Han kan i år søke om å bli prøveløslatt.

Foto: Privat

De to kristiansanderne ble i 2002 dømt til lange fengselsstraffer for voldtekt og drap på to mindreårige jenter på henholdsvis 10 år og 8 år. Drapene skjedde i bymarka Baneheia like nord for Kristiansand sentrum.

– Nye bevis

Viggo Kristiansen har hele tiden hevdet seg uskyldig dømt, mens Jan Helge Andersen har erkjent ugjerningene. Andersens forklaring i retten var sentral da Kristiansen ble dømt.

Berit Andersen

Mor til Jan Helge Andersen, Berit Andersen, sier familien er mektig lei av at Baneheiasaken stadig tar en ny utvikling.

Foto: Anne Wirching / NRK

I anmeldelsen mot Andersen skriver advokat Arvid Sjødin at nye bevis utelukker at Viggo Kristiansen kan ha drept jentene. Blant annet på bakgrunn av det såkalte mobilbeviset. Sjødin mener Viggo Kristiansen ikke kan ha vært på åstedet for drapet fordi det ble gjort telefonsamtaler og sendt meldinger andre steder.

– Det granskningen viser er at det ikke lenger er bevis for at det var to personer på åstedet, hevder Sjødin overfor NRK.

Fjerde forsøk

Kristiansen har tre ganger tidligere forsøkt å få saken gjennopptatt. Dette har imidlertid blitt avslått av gjenopptakelseskommisjonen, senest i desember i fjor.

Etter kommisjonens vurdering var den siste begjæringen kun en bearbeidelse av tidligere begjæringer og argumentasjon, uten at det er fremkommet noe avgjørende nytt eller anført noen særlig forhold som gir grunnlag for gjenåpning.

Det samme mener mor til Jan Helge Andersen.

– Lei og trøtt

– Vi begynner å bli veldig lei og trøtt av disse utspillene. Jeg vet knapt hva jeg skal si. De dveler ved de samme punktene hele tiden uten å komme med noe nytt. Det er gått 14 år siden saken begynte. Nå må vi snart får fred. Det er fryktelig tungt, sier Berit Andersen.

Advokat Arvid Sjødin sier til NRK at han ikke kommer til å gi seg før saken til Viggo Kristiansen er gjenopptatt.

– Det foreligger nye bevis. Denne saken skal gjenopptas hvis man følger norsk lov. Det er det ingen diskusjon om, sier Sjødin til NRK.no.

Viggo Kristiansen og Baneheia

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drapet på de to jentene i Baneheia.

Foto: NRK/NTB-Scanpix