NRK Meny
Normal

Iveland kirke ønsker homofile velkommen

Prost Gunnar Ellingsen sier homofile er hjertelig velkommen til å forkynne i Iveland kirke. Kirka ligger rett ved Iveland Bedehus hvor et homofilt medlem ble nektet å synge i et lovsangsteam.

Gunnar Ellingsen

Gunnar Ellingsen, prost i Otredal prosti, sier at Den norske kirke ikke har noen eksklusjonsparagraf. Han ønsker både det ekskluderte homofile medlemmet og lovsangsteamet velkommen til Vennesla og Iveland kirke.

Foto: Magnus Nødland Skogedal / NRK

– Vi har ingen eksklusjonsparagraf i Den norske kirke. Vi ekskluderer ikke mennesker, men tar dem imot i fellesskapet, sier Gunnar Ellingsen, prost i Otredal prosti.

Iveland kirke ligger bare noen hundre meter unna Iveland bedehus hvor et homofilt medlem ble nektet å delta i sang og ungdomsarbeid. NRK skrev i går at hele bedehuskoret slutter i protest på grunn av dette. Mannen ble i fjor tvunget til å trekke seg som leder av lovsangsteamet "Husbandet" fordi han levde i et homofilt forhold.

Gunnar Ellingsen ønsker både det ekskluderte homofile medlemmet og lovsangsteamet velkommen til nabokirka:

– Er det noe vi trenger så er det et lovsangsteam, så det hadde vært flott. Vi trenger også frivillig ungdomsarbeider så jeg sier hjertelig velkommen, sier Ellingen smilende.

I Iveland kirke, hundre meter unna Iveland bedehus, er homofile hjertelig velkommen ifølge prost Gunnar Ellingsen.

Har bibelen som rettesnor

Prosten innrømmer at det ulike synet på homofili kan gjøre samarbeidet med Normisjon utfordrende.

– En del vil ikke samarbeide med oss i Den norske kirke på grunn av det synet vi har, eller fordi vi kan leve med to syn på homofilt samliv. Begge synene er bibelsk fundamentert, så de som sier at vi som er for å vie homofile ikke tar bibelen på alvor, er jeg ikke enig med. Vi tar også bibelen på alvor og har den som vår rettenor. Vi tolker den bare annerledes, sier Gunnar Ellingsen.

Gunnar Ellingsen 2

Gunnar Ellingsen, prost i Otredal prosti, trenger både lovsangsteam og flere ungdomsarbeidere i kirka. Han ønsker også homofile hjertelig velkommen.

Foto: Magnus Nødland Skogedal / NRK

Ulik grad av samarbeid

Iveland Bedehus er drevet av Normisjon. Bedehusstyret viste derfor til Normisjons verdidokument når de nektet mannen å synge fra scenen i bedehuset.

Svein Granerud, leder for Normisjon i Norge, forteller at verdidokumentet til organisasjonen berører en rekke verdier som har med livssyn og verdivalg å gjøre.

– Dokumentet gir uttrykk for at Normisjon har det synet på samliv som store deler av verdens kirker og også store deler av norske kirker har, nemlig at livslangt samliv er av guds ord gitt innenfor rammene av ekteskap mellom mann og kvinne, sier Granerud.

Han bekrefter i likhet med Gunnar Ellingsen at kirkens veivalg i samlivsspørsmålet har vært en utfordring for Normisjon, også innad i organisasjonen.

– Samtalen om dette pågår stadig. Rundt om i lokale menigheter er det ulike forhold og ulik profil på lokalt arbeid. Noen steder er det veldig godt samarbeid mellom Den norske kirke og Normisjon og andre steder er det litt mer krevende, sier Svein Granerud.

NRK har vært i kontakt med både mannen som ble ekskludert og sanggruppa. De takker kirkesamfunnet i Iveland og Vennesla for støtten, men ønsker ikke å uttale seg videre til media.

Svein Granerud

Svein Granerud, leder for Normisjon i Norge, sier at det varierer hvor godt samarbeidet mellom organisasjonen og Den norske kirke er i lokale menigheter.

Foto: Privat