Oslos nye biskop tok opp skamfølelse og maktovergrep

Den tidligere bymisjonspresten Kari Veiteberg ble vigslet til ny biskop i Oslo i dag. Hun tok i Oslo domkirke et oppgjør med trakassering og maktovergrep.

I dag ble Oslos nye biskop Kari Veiteberg vigslet. Dette markerer starten for den 32. lutherske biskopen i Oslo bispedømme – og den første kvinnen.

Veiteberg innledet sin første preken som Oslos nye biskop med henvisning til det bibelske uttrykket «ormeyngel» og at skjellsord kan få folk til å skamme seg over den de er.

De som ikke har gjort noe galt, er oftest de som kjenner seg rammet, påpekte hun.

– Viktig med #Metoo

– Det har vi sett tydelige eksempler på i det siste. Ikke bare i Alabama, men også her hjemme. #Metoo-kampanjen forteller om trakassering og også overgrep i store deler av samfunnslivet, sa den nye biskopen.

– Det vanskelige er at fortellingene sitter så langt inne, mente den ferske biskopen. Ikke bare fordi det dreier seg om maktforhold, men også fordi ofrene har kjent skam.

Alle som har vært i kontakt med ofre for overgrep og vold, vet at det er regelen, fortsatte hun.

Vigslet til biskop

Med kong Harald til stede i en fullsatt Oslo domkirke ble Veiteberg vigslet til biskop i en høytidelige seremoni.

Kari Veiteberg er den første kvinnelige biskopen i Oslo.

Her kan du se seremonien utført der Kari Veiteberg blir vigslet til biskop av Preses i bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, foresto vigslingen. Biskoper og prester fra Norge og nabolandene våre deltok i forbønnshandlingen.

Kirken skal hele tiden være opptatt av hvem som målbærer kritikk av makthavere og samfunnsstrukturer i dag, sa hun i Domkirken.

– Kirken åpen for alle

– Kirken må øve og prøve på det nesten umulige: På samme tid adressere urett og maktovergrep og gi kjærlighet og omsorg. Begge deler, uten å svekke evangeliet eller loven, framholdt hun.

En kirke som er åpen for alle, hele tiden. Det er den nye biskopens visjon.

– La oss holde fram med å oppmuntre hverandre med tydelige ord. La oss bli flinkere til å bruke ordene til alle som trenger det. Slik at gleden og livsmotet kan yngle, sa Veiteberg.

Kari Veiteberg

Kari Veiteberg er avbildet i en av sine siste dager i Tøyenkirken før hun begynte som ny biskop i Oslo.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Fått kjenne på motstand

Etter noen år på Teologisk fakultet ville 56-åringen fra Stord bli prest. Den gang var det kontroversielt. Siden har hun blant annet kjempet for å åpne kirken for homofile og samboende prester.

– Jeg har alltid visst at presteyrket var for meg. Jeg ser på meg selv som frimodig, gløgg og klok. Det tror jeg det er fint for en biskop å være, har Veiteberg tidligere uttalt.

Og hun har allerede før hun ble vigslet fått føling med motstand i form av brev- og nett-troll, særlig for sine synspunkter på Israel/Palestina-konflikten og for innsatsen for romfolk og tiggere.

– Slikt har nok kommet for å bli. Det må jeg nok bare lære å leve med. Men jeg blir lei meg, medgir hun.

Og i dag var det første ordet hun innledet sin biskopgjerning med det bibelske «ormeyngel».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger