Hopp til innhold

Vil ikke bøtelegge tigging

Det blir ingen bøtelegging av tigging i Arendal mandag, selv om det nå er forbudt. Grunnen er at politiet ikke vet hvor store bøtene skal være.

Tigging Stortinget

Tiggere i Arendal kommer ikke til å bli bøtelagt mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi kan ikke bøtelegge, fordi vi har ikke fastsatt bøtenivået for ulovlig tigging, sier leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann.

Det er nå ulovlig å tigge i Arendal, og politiet sier at de vil nøye seg med å informere om forbudet.

Vil tigge for å provosere

Flere tiggere er ventet fra Oslo til Arendal i ettermiddag. Målet er Arendal som innfører tiggerforbud som første by i landet.

– Vi kommer for å tigge og framprovosere bøter som senere kan prøves for retten. Det forteller leder av organisasjonen Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud, til NRK.no.

Torstein Pihlmann

Politiet på Agder har ikke planer om å bøtelegge de som tigger i Arendal, det sier leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Men nå viser det seg altså at oppmøtet ikke vil resultere i bøter.

– Det vil ikke bli noen annen reaksjon enn at forbudet for tigging som er gjeldene fra 10. november blir bekjentgjort for de som ønsker å tigge, sier Pihlmann i politiet.

– Så det blir ikke skrevet noe forelegg eller kommer det noen annen reaksjon?

– Nei, det er en beslutning som er tatt av politimesterens ledergruppe. Vi ønsker ikke å lage for mye bråk nå, understreker Pihlmann.

Rasediskriminerende forbud

– Vi mener at tiggerforbudet ikke bare er en dum måte å bekjempe fattigdom og kriminalitet på, men det strider også mot grunnleggende menneskerettigheter som Norge er forpliktet til å følge. Det gjelder både ytringsfriheten og rasediskriminering, mener Evenrud.

Boikottaksjonen kommer til å bli gjennomført ved at frivillige skal tigge i Arendals gater. Så vil det bli opptil politiet å reagere.

– Vi ønsker å få forbudet inn i rettsapparatet. Jo raskere politiet reagerer, jo bedre, sier Evenrud

– Hva om tiggingen fortsetter, hva gjør politiet da?

– Dersom tiggingen fortsetter så har vi nå gått ut på forhånd og sagt at vi skal informere om det nå, og da vil vi måtte reagere på det, avslutter leder av ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Torstein Pihlmann.

Tiggeren Nicoletta skjeller ut Anders Kylland

Den rumenske tiggeren Nicolette kjeftet på varaordfører Anders Kylland fordi Arendal innfører tiggerforbud.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK