NRK Meny
Normal

Her demonstrerer italienske aktivister mot dyreparken

Et bilde av en hodeløs sebra i dyreparken i Kristiansand skaper reaksjoner hos dyrevernsaktivister verden over. I Roma har det blitt holdt demonstrasjoner utenfor ambassaden.

Protest mot Dyreparken i Italia

Slik presenterer den italienske dyrevernorganisasjonen Animalisti Italiani protestene mot dyreparken i Kristiansand på nettsiden sin.

Foto: Skjermdump

Reaksjonene var mange og omfattende etter at NRK fortalte historien om barnefamilier som ble møtt av et noe makabert syn under en tur i dyreparken i Kristiansand.

Men det er ikke kun nordmenn som har reagert på bildet av den hodeløse sebraen. Også i USA, Asia og flere europeiske land har saken skapt storm i sosiale medier.

De siste ukene har italienske dyrevernaktivister demonstrert utenfor den norske ambassaden i Roma.

– Der hadde demonstranter kledd seg ut som sebra og tiger, samt montert en kniv som illustrerte det barbariske i å kutte hodet av en sebra og bruke resten som mat, sier ambassadør Bjørn Grydeland i Roma.

Sebra Dyreparken

Dette bildet fra Dyreparken i Kristiansand har skapt voldsomme reaksjoner både i Norge og i utlandet.

Foto: privat

Forstår ikke reaksjonene

Han og resten av ambassaden har mottatt en rekke henvendelser fra dyrevernsforeningen Animalisti Italiani om dyreparkens avlivningspraksis.

Dyreparken er overrasket over oppmerksomheten saken har fått.

– Det er snodig og merkelig at det vekker så store reaksjoner, men det kan være på grunn av kulturforskjeller. Jeg vil tro at løver og tigre i Italia også spiser kjøtt, sier veterinær i dyreparken, Rolf-Arne Ølberg.

Han har tidligere uttalt til NRK at sebraen ble avlivet fordi de hadde for mange.

Tilbyr å ta med seg dyret for å unngå avlivning

Aktivistene i Animalisti Italiani understreker overfor den norske ambassaden at de tilbyr praktisk og økonomisk bistand til å flytte dyr fra dyrehager, dersom de er overtallige i forhold til dyrehagens kapasitet.

Det er ikke et tilbud Ølberg ønsker å benytte seg av.

Rolf-Arne Ølberg

Veterinær i Dyreparken i Kristiansand, Rolf-Arne Ølberg.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Det er nok rent sludder og vås. Sannsynligvis bistår de ingen med det. Vi vil heller avlive en sebra i stedet for at den ender opp på et sirkus. Så det de sier der er bare tull, mener veterinæren.

– Ikke i strid med regelverket

Ambassadøren i Roma har tatt saken opp med norske landbruksmyndigheter etter ønske fra aktivistene i Animalisti Italiani.

Kristin Nummedal

Kristin Nummedal, avdelingsdirektør i Landbruks- og matdepartementet.

Landbruks- og matdepartementet skriver i sitt svar at det ikke er noe til hinder for at en norsk dyrehage velger å avlive overskuddsdyr i egne anlegg:

«Slik saken fremstår kan ikke LMD se at det er gjort noe i strid med regelverket hva angår hensynet til dyrevelferd. Det forutsettes at sebraen er avlivet på forsvarlig måte og at skrotten ikke inneholder medikamentrester som potensielt kan gi uheldige bivirkninger når dyret brukes som føde for andre dyr», skriver avdelingsdirektør Kristin Nummedal.

Etter gjentatte forsøk har det ikke lyktes NRK å komme i kontakt med dyrevernsorganisasjonen Animalisti Italiani.

Også den internasjonale dyrevernsorganisasjon PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har engasjert seg i saken.

Det har resultert i oppmerksomhet hos flere utenlandske medier: