- Heller hypnose enn fedmeoperasjon

Heidi Rosander Lund har vært overvektig hele livet. Hun skal som første sørlending prøve hypnoseterapi for å bli slankere.

Heidi

Heidi Rosander Lund skal som første sørlending prøve hypnoseterapi for å gå ned i vekt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Vegard Nilsen

Overlege ved Sørlandet sykehus, Vegard Nilsen.

Foto: Skår, Kari Løberg / NRK

Kristiansand Avis fortalte i dag om Lund som er den første sørlendingen til å prøve hypnoseterapi.

Skeptisk i starten

– Jeg har som mange andre overvektige prøvd det meste for å gå ned i vekt. Jeg ble kjent med en hypnotisør for om lag et halvt år siden. Han fortalte at han skulle starte en hypnose som heter gastric band hypnose. Det syntes jeg hørtes spennende ut, forteller Lund til NRK.

Les også:

Hun ønsker å prøve hypnoseterapi før hun eventuelt får utført en fedmeoperasjon.

– Det er et drastisk steg, sier hun.

Gastric band hypnose fungerer på den måten at du i prinsippet skal få hjelp til å kunne spise langt mindre porsjoner uten å føle deg sulten. Det skal heller ikke gi noen bivirkninger.

Lund innrømmer at hun var skeptisk til hypnose da hun først fikk høre om det. Hun tror mange generelt er skeptisk til dette.

– Noen tror du er i en slags transehypnose der du sover og hypnotisøren kan få deg til å tro hva som helst. Men det er ikke slik det foregår, sier hun.

– Du får en time der du ligger på en benk. Du er våken og får med deg alt som skjer. Hypnotisøren skal jobbe med underbevisstheten din. Han skal overbevise underbevisstheten om at du har et bånd på magen som skal få deg til å føle deg mett og gjøre at du får mindre lyst på mat, forteller hun.

Fordobling siden 2004

Antall slankeoperasjoner har økt de siste årene i Norge. Ifølge Norsk Pasientregister var det i 2010 2810 pasienter som fikk finansiert fedmeoperasjon av staten. Det er nesten en fordobling siden 2004.

Les også:

Stadig flere overvektige søker også hjelp hos private klinikker for å unngå lange køer.

Hos privatklinikken Aleris koster det rundt 140 000 kroner å få utført en fedmeoperasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Camillas slankeoperasjon Riga

Antall slankeoperasjoner har økt de siste årene i Norge. Ifølge Norsk Pasientregister var det i 2010 2810 pasienter som fikk finansiert fedmeoperasjon av staten. Det er nesten en fordobling siden 2004.

Foto: Philipa Zizicca Tordrup - ABCkirurgi CAREforLIFE

I fjor begynte Sørlandet sykehus med fedmekirurgi. I tillegg har sykehus et tilbud til de som velger å ned i vekt uten operasjon.

– Ingen angrefrist

Overlege ved Sørlandet Sykehus, Vegard Nilsen, synes ideen om hypnoseterapi er spennende.

– Å få utført en fedmeoperasjon er et stort inngrep. Det finnes ingen angrefrist. Hvis du først har gjort dette, er det noe du må leve med resten av livet, sier Nilsen.

– Men når det gjelder hypnose vet jeg ikke så mye om dette, eller hva slags resultater man kan forvente seg. Men jeg har forstått det slik at hypnose handler om å jobbe med underbevisstheten hos den som blir behandlet. Det er nøyaktig det samme vi gjør med pasientene på sykehuset, forteller han.

– Vi fokuserer på alle de handlingene vi gjør i løpet av en dag, sier han.

Gikk ned 30 kilo, så var det bom stopp

Lund forteller at hun er flink til å trene og har et relativt sunt kosthold.

– Jeg har til en viss grad klart mye selv. Jeg har gått ned 30 kilo, men de to siste årene har det vært helt stopp. Jeg trener masse og jeg spiser forholdsvis riktig. Hvis det hadde vært så lett at man bare kunne ta en løpetur og spise knekkebrød tror jeg ikke vi hadde hatt den fedmeproblematikken som vi har, sier hun.

Nilsen forteller at det hvert år henvises mellom 500 og 1000 pasienter med sykelig overvekt. Men han tror det er enkelte misforståelser knyttet til fedmeoperasjoner og overvekt.

– Når folk snakker om at det gis kirurgi til folk med overvektsproblemer, er ikke det riktig i det hele tatt. Overvekt er definert ut ifra en BMI (Body Mass Indeks) på over 25.

Ifølge overlegen har over halve befolkningen i Norge en BMI på over 25.

– Det sier seg jo selv at vi ikke skal operere halve befolkningen. Sykelig overvekt handler om noe helt annet. Da skal du ha en BMI over 40 eller en BMI over 35 i tillegg til en fedmesykdom. Det antar vi at rammer om lag to prosent av den norske befolkningen, sier han.

Selv sier Lund at hennes BMI antakeligvis er over 40.

– Jeg har en høy BMI, men jeg synes ikke fedmeoperasjon er en lettvint løsning. Det er et stort inngrep og jeg har kommet fremst til at jeg vil prøve mye før jeg gjør dette, sier hun.