Hopp til innhold

Helena og Lucy følger nesten tusen år gammel tradisjon – skal haike gjennom Europa

Uten mobiltelefon og penger haiker tyske Helena og Lucy (24) gjennom Europa for å bevare en eldgammel tysk håndverkertradisjon.

Tyske haikere

Slik går tyske Helena (t.v.) og Lucy kledd når de haiker seg gjennom Europa og Norge uten penger eller mobiltelefon. Her ved en bensinstasjon like utenfor Kristiansand sentrum.

Foto: Kristine Hoff / NRK

Jeg har vært på veien i to år, og min kollega i tre måneder, sier Helena.

De to unge håndverkerne følger en over 900 år gammel tysk middelaldertradisjon, såkalte «wandergesellen» eller «journeymen».

Dersom tradisjonen skal følges slavisk, må de tyske håndverkerne reise rundt i Europa i intet mindre enn tre år og én dag. Målet er å få så mye praktisk erfaring som håndverker som mulig.

– Hjemme kjenner vi alt og alle. Vi starter på denne reisen for å lære mer om andre land, og for å få kunnskap fra andre læremestere.

Det er bare én hake:

– Vi kan ikke ha med mobiltelefon eller penger, og vi har ikke lov til å betale for reise og opphold. Derfor må vi haike hele veien, sier Helena.

– Kan ikke reise hjem

Ifølge The New York Times var det vanlig praksis før i tiden at tyske håndverkere som hadde tatt svennebrev reiste rundt i tre år i regi av en fagforening. I dag reiser mange frivillig, men Helena og Lucy forholder seg likevel fortsatt til de strenge reglene som tilhører tradisjonen.

– Vi har ikke lov til å dra hjem, sier 24-åringene, som arbeider med interiør og møbelsnekring.

Onsdag formiddag var de i Kristiansand, etter en fergetur fra Nord-Tyskland dagen før. Nå er målet å haike seg videre til Mandal og deretter Vanse, for å skaffe seg arbeid.

– Vi har ikke prøvd å finne jobb i Norge før, så vi får se. I Tyskland kommer det an på bransje og sesong, men det er alltid behov for håndverkere.

Det tradisjonelle «wandergesellen»-antrekket består av vide kordfløyelsbukser, hvite skjorter, fargerike jakker og håndlaget stokk. Alt de eier bærer de i en liten tøybunt.

Tyske haikere

De to tyske håndverkerne Helena og Lucy (24) reiser fra bedrift til bedrift for å lære mer av lokale håndverkere.

Foto: Kristine Hoff / NRK

Sover ofte ute

Så langt har Helena vært i Portugal, Spania, Frankrike, Sveits, Østerrike, Polen og Danmark. Mange store opplevelser til tross, noen ganger er denne tilværelsen på grensen av komfortsonen, forteller Helena.

– Vi sover ofte ute, i natt sov vi på en kirkegård. Når du våkner på morgenen vet du ikke hvor du ender opp, hvor du skal jobbe, og hvem du skal reise med. Det er et ekte eventyr.

Selv om de i perioder har svært lite penger, finner de mat.

– Noen ganger kan man få gratis restemat hos bakerier, restauranter eller hoteller. Jeg er sikker på at ingen tyskere som har fulgt denne tradisjonen har dødd av sult. Folk er hjelpsomme, sier de to.

Tyske haikere

Da NRK møtte tyske Helena og Lucy (24) hadde de foreløpig ikke fått haik ut fra Kristiansand sentrum.

Foto: Kristine Hoff / NRK

Sammenlignes med utveksling

For tyske håndverkere var det en del av utdanningen å reise til andre land under middelalderen. Det forteller førstelektor Claudia Lingscheid i tysk og germansk ved Universitetet i Oslo (UiO). Ifølge henne dreide reisen seg også i stor grad om å få uavhengighet fra familien sin og stedet en vokste opp på.

– På den tiden var det normalt å ikke få betalt, men jobbe for mat og opphold. Kanskje skapte folk seg også nye liv på nye steder, sier førstelektoren.

At dagens studenter reiser på utveksling til andre universiteter, kan ha røtter til denne middelaldertradisjonen, ifølge Lingscheid.

– Man vet at studenter reiste rundt på andre universiteter for å skaffe seg andre læremestere og utvide horisonten. Dette begynte på 1300-tallet i Tyskland, trolig også i Frankrike og Italia, da universitetene ble etablert. Men det tok litt lengre tid før dette kom til Norge, sier hun.

Claudia Lingscheid

Claudia Lingscheid, førstelektor i tysk og germansk ved Universitetet i Oslo (UiO), forteller at tyske håndverkere reiste til andre land etter at de hadde fått opplæring. Hensikten var å lære seg nye arbeidsmetoder og bli kjent med nye steder.

Foto: UiO
null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,65 kr
Dyrest kl. 20 1,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %