Hopp til innhold

Grønn Ungdom-leder: Jeg tok en overdose

Nok en ungdomspartileder forteller om bruk av ulovlige rusmidler. På MDG-landsmøtet åpner Tobias Stokkeland opp om en historie få kjenner til.

Stokkeland fortalte om sine erfaringer med ulovlige rusmidler fra talerstolen på MDGs landsmøte.

Det satte en skikkelig støkk i meg, sier Grønn Ungdom-leder Tobias Stokkeland til NRK.

25-åringen møter NRK i sola utenfor landsmøtehotellet til Miljøpartiet De Grønne på Fornebu. Han er i ferd med å sluttføre en tale han har gruet seg til å holde.

Tobias Stokkeland

SPENT: Stokkeland er spent på hvordan talen blir mottatt.

Foto: Roy Pettersen / Roy Pettersen

Lørdag formiddag skal Stokkeland på talerstolen og fortelle hva som skjedde da han og noen studievenner var på byen i Johannesburg i Sør-Afrika for noen år siden.

Jeg tok en overdose av et stoff som jeg trodde var amfetamin, men som viste seg å være et sørafrikansk gatedop som er blitt beskrevet som «poor man’s cocaine». Det er skummelt å tenke på at vi tok noe vi ikke egentlig visste hva var, sier Stokkeland.

Hvordan ser du på det i ettertid?

Nei, det var jo dumt av oss. Vi trodde jo vi hadde kontroll, men det hadde vi jo ikke.

Les også Feil hos politiet gjorde at Velle ble dømt som mindreårig

Simen Velle i Dagsnytt 18

Panikk

Hendelsen han forteller om, skjedde tilbake i 2018, mens Stokkeland var 19 år gammel. Han gikk siste del av videregående i Eswatini (tidligere Swaziland). Under et ferieopphold i Johannesburg med en større gjeng studievenner gikk det galt.

Vi var på byen og skulle prøve et rusmiddel, som jeg ikke merket noe særlig effekt av, til å begynne med. Jeg fortsatte å ta, mer enn de andre, og merket etter hvert at jeg har veldig høy puls og brystsmerter. Da vi kom hjem til venninna mi, så fikk jeg et ekstremt panikkanfall.

Og det som i ettertid skremmer meg mest, er at ingen spurte om hjelp. Det handlet om at vi var redde for å bli tatt, redde for konsekvensene av det vi hadde gjort.

Men helsepersonell har taushetsplikt. Det er jo ingen fare for at de vil varsle politiet?

Nei, men det er dessverre altfor få som skjønner. Innstillingen når man tar et illegalt rusmiddel, er jo at man ikke skal fortelle det til noen.

Vil avkriminalisere

Tobias Stokkeland sier han vil stå fram av to grunner: Dels for å belyse hvor farlig det kan være å bruke rusmidler og hvor viktig det er å kontakte hjelp.

Vel så viktig er det for ham å gi ny fart til rusdebatten her hjemme. Han bestemte seg for å snakke offentlig om rusbruk før de andre ungdomspartilederne sto fram denne uken.

Jeg var en sånn eksperimenterende ungdom. Og det holdt på å gå skikkelig galt fordi jeg var redd for å bli tatt. Jeg ønsker at vi skal slutte å straffe bruk av rusmidler og heller hjelpe de som trenger det.

Tobias Stokkeland

VIL AVKRIMINALISERE: Tobias Stokkeland i Grønn Ungdom

Foto: Roy Pettersen / Roy Pettersen

– Vil det ikke kunne bidra til å få unge inn på rett spor at politiet kobles inn?

– Hvis politiet mistenker rusbruk, kan de henvise til hjelp. Jeg synes ikke at det er et juridisk problem som må løses i rettssalen.

Men at det er forbudt høyner vel terskelen for å prøve?

Hvis det man er redd for, er å bli tatt, så er det eneste du trenger å gjøre, å ikke bli tatt. Å gjemme det eller å ikke være åpen om det. Det er et dårlig argument for å ikke bruke rusmidler, men et veldig sterkt argument for mange til å ikke kontakte hjelp.

Men det du forteller om, skjedde jo i Sør-Afrika. Hva slags relevans har det for norsk rusdebatt?

Det er jo samme ruspolitikk da. Og det samme kunne helt fint skjedd i Norge.

Har sluttet

Stokkeland sier han tidligere har prøvd hasj og røykte marihuana, men at han ikke har brukt ulovlige rusmidler etter at han vendte hjem fra studieoppholdet i Eswatini og Sør-Afrika i 2018.

Han sier han aldri har vært i kontakt med politiet eller helsevesenet knyttet til bruk av rusmidler.

Hvor mange ganger har du brukt narkotika?

Jeg brukte litt cannabis over en liten periode. Og så fant jeg ut at det reagerte jeg litt dårlig på. Utover det, fem-seks ganger i løpet av livet mitt.

Hva slags stoff da?

MDMA har jeg prøvd to ganger. Og sånn psykedelisk sopp har jeg prøvd to ganger. Og så har jeg prøvd dette stoffet her da. Én gang.

Du viste fram en joint under ungdomspartilederdebatten i Arendal for noen år siden. Har du selv bidratt til å ufarliggjøre bruk av narkotika?

Nei, når jeg viste fram den jointen, så forklarte jeg også at det kan være tilsatt farlige stoffer. Man vet ikke styrken på det som selges. Det illegale markedet gjør cannabis veldig mye farligere enn det trenger å være.

Hvordan har erfaringen fra Johannesburg påvirket forholdet ditt til rusmidler?

Jeg hadde jo ikke noe stort rusproblem eller noe sånt, men jeg fikk iallfall en forståelse av at rus kan være ganske farlig.

Les også MDG-sjefen vil bli vippekonge – åpner for Solberg

Arild Hermstad, partileder MDG

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger