Hopp til innhold

Frykt for barnevoldtekter og organsalg i Kongo

Massevoldtekter av barn i Kongo skaper sterk frykt. – Mødre binder seg nå fast i barna om natten i frykt for at de skal bli tatt, sier sørlending.

Demonstrasjon i Kongo

Befolkningen i den rammede landsbyen nær Bukavu demonstrerer og er opprørte over at politi og politikere ikke har tatt kontroll på situasjonen.

Foto: Dinastiftelsen

Dina Stiftelsen driver et senter i nærheten, og stiftelsens styreleder, Rune Edvardsen fra Kvinesdal, har slått alarm om situasjonen.

Pensjonert vaktsjef i NRK, Johan-Christian Sandvand, har selv sett grusomhetene.

Han er nå på vei hjem fra Kongo, hvor han har vært for å skrive bok om situasjonen i landet og Dina Stiftelsens arbeid. Han har vært i den rammede landsbyen.

– Det er en uhyggelig situasjon. Om lag 20 jenter i 3–5 års alderen har blitt voldtatt. Byen er i harnisk over at politi og politikere ikke klarer å løse dette, sier Sandvand.

Frykt for at organer stjeles

Ifølge Sandvand er det ingen som vet hva som ligger bak den grusomme utviklingen, men ryktene er skremmende.

Det er en fullstendig grotesk situasjon

Johan-Christian Sandvand

Tidligere NRK-journalist Johan-Christian Sandvand har vært i Kongo for å skrive bok om situasjonen i landet og Dina Stiftelsens arbeid.

Foto: Gunnar Kleiberg / NRK

– Noen tror at dette dreier seg om bander som hyrer inn unge tidligere soldater til å voldta og ta ut organer fra disse jentene. Så kan oppdragsgiver selge organene videre, sier Sandvand.

– Det høres helt grotesk ut, men det er det lokalbefolkningen tror og det er det politiet i området nå jobber ut ifra. Det er en fullstendig grotesk situasjon, sier Sandvand.

Han vet ikke noe mer om hva slags organer det i så fall dreier seg om. Alle jentene som er utsatt for voldtekter og voldshandlinger har etter det han kjenner til overlevd.

– Det kan hende lokalbefolkningen tar feil, men det går rykter om det. Det kommer også rykter fra andre områder lenger øst i Kongo om at slike ting skjer, sier Sandvand.

Frykt og demonstrasjoner

Demonstrasjon i Kongo

Lokalbefolkningen er preget av frykt over situasjonen.

Foto: Dinastiftelsen

Han var i området like etter det siste tilfellet av barnevoldtekt. Da var det så vidt hans reisefølge slapp inn i landsbyen.

– Det var opprør og store demonstrasjoner. Dessuten mistenkte lokalbefolkningen at hvite mennesker står bak dette, sier Sandvand.

Frykt preger nå befolkningen i området.

– Mødre tør ikke slippe barna ut i gatene og de binder dem fast til seg selv om natten. Det er fælt, sier Sandvand.

Sendt til anerkjent sykehus

Sandvand sier at flere av barna nå får hjelp ved Panzi-sykehuset, som er det eneste virkelige spesialsykehuset for voldtatte kvinner og barn i Kongo.

Der arbeider legen Denis Mukwege som er spesialist på området. Han fikk FNs menneskerettighetspris i 2008 og har vært nominert til Nobels fredspris flere ganger.

– Der havner de verste tilfellene. De som er mest ødelagt. Svært mange av de rundt 20 barna har vært der, og mange av dem er der fremdeles. Så de får den oppfølging det er mulig å gi her i Kongo, sier Sandvand.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %