NRK Meny
Normal

Foreslår bilfrie sentrum

I dag la ungdommer fra Vest-Agder fram et forslag som innebærer å få bort bilene i sentrum av sørlandsbyene.

Forslag fra Ungdommens Fylkesting

Forslaget kommer fra ungdommene i Ungdommens Fylkesutvalg, som består av ungdommer fra kommunene i fylket. Kai Steffen Østensen leder utvalget.

– Nå må forslaget først gå igjennom i Ungdommens Fylkesting. Først da ser vi om dette er en sak som ungdommene faktisk ønsker å stå for.

– Vi i Fylkesutvalget synes det er en bra sak, men det er opp til resten av fylket å avgjøre om det faktisk er det, sier Østensen.

– Et bra miljøtiltak

Kai Steffen Østensen

Kai Steffen Østensen leder utvalget som legger fram forslaget om bilfrie sentrum.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Markens

Foreløpig er det bare gågata 'Markensgate' som er bilfri i Kristiansand sentrum.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Bakgrunnen for forslaget, er et ønske om økt satsing på miljø.

– Jeg tenker at dette er et bra miljøtiltak hvis vi får det til. Vi vet at utslippene av CO2 fra biler er noe av det som påvirker miljøet mest, sier Østensen.

Utvalget har fått ideen om bilfrie bysentrum fra Hordaland fylkeskommune. Der har de ifølge Østensen diskutert en lignende ordning i Bergen kommune.

– Flere bysentrum mister kunder til fordel for kjøpesentre der kundene kan parkere gratis. Vil dette gjøre situasjonen verre?

– Det er én av tingene vi må ta med oss når vi skal diskutere dette, men dette er ikke noe som vil skje over natten. Vi må bruke god tid på å finne de gode løsningene, sier Østensen.

Økt bevissthet på miljø

Østensen tror at det er viktig at de unge fokuserer på saker som omhandler miljøet.

– Jeg tror at ungdom er en viktig pådriver for å få satt slike saker på dagsordenen, men jeg merker også at den enkelte mannen i gata begynner å ta til seg at det er viktig å fokusere på miljø og klima.

– Hvor lang tid vil det ta før vi ser bilfrie sentrum i sørlandsbyene?

– Hvis ungdommens Fylkesting går inn for dette i dag eller i morgen, så tror jeg at vi vil se konturene av at politikerne i hvert fall har forstått at dette er noe ungdommene ønsker, sier Østensen.

Tirsdag blir forslaget lagt fram i Ungdommens Fylkesting i Vest-Agder