NRK Meny
Normal

Farlig hjerteorm funnet hos hund i Kristiansand

Det er påvist klassisk hjerteorm hos en hund som er kommet til Norge fra et shelter for gatehunder i Spania. – Dette er en av parasittene vi frykter mest, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

Hjerteorm hos hund

Hjerteorm hos hund.

Foto: Veterinærinstituttet

En privatperson i Kristiansand kjøpte og fikk overlevert hunden av kommersielle importører forrige uke. Hunden hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Hallgeir Herikstad

Regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Selv om alle formaliteter så ut til å være på plass, og shelteret i Spania hadde forsikret kjøperen per telefon om at alt var i orden, oppsøkte den nybakte hundeeieren veterinær allerede dagen etter at han fikk hunden.

Den privatpraktiserende veterinæren fikk mistanke om ulovlig kommersiell import og tok kontakt med Mattilsynet for en vurdering av papirene til hunden.

Mattilsynet avdekket at reglene for import ikke var fulgt.

Hunden er avlivet

Mattilsynet opplyser at eieren fikk valget mellom å returnere hunden til Spania eller å avlive den.

Eieren valgte avliving av hunden og Mattilsynet sendte dyret til obduksjon på Veterinærinstituttet, som påviste klassisk hjerteorm.

Mattilsynet anser at det i dette tilfellet ikke er fare for smitte til andre hunder i området.

– Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer hos både dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i en pressemelding.

Smitter via mygg

Hjerteorm er en parasitt som smitter via mygg, også myggtyper i Norge. Parasitten setter seg i pulsårene på dyr. De kan bli opptil 30 centimeter lange, og gjør stor skade på hjerte og lunger. En slik infeksjon kan i ytterste konsekvens være dødelig.

Herikstad mener det er tankevekkende at hjerteormen ble påvist akkurat på Sørlandet, siden det sørlandske klimaet kan være egnet til å spre hjerteorm, men mest sannsynlig kun i sommerperioden.