Normal

Får ikke møte Kongos president

Evangelist Rune Edvardsen fra Kvinesdal gir foreløpig opp å møte Kongos president for å drøfte rettssaken mot de to nordmennene.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen får foreløpig ikke til et møte med Kongos president. (Arkivfoto)

Rune Edvardsen sier til NRK Sørlandet at det går mot regjeringskrise i landet.

Statsministeren er anklaget for å ha stjålet 12 millioner dollar fra statskassen, og statsministerens sønn skal være arrestert med pengene i Brüssel.

Edvardsen betegner situasjonen som kaotisk.

Han sier at de han har snakket med i regjeringsapparatet ikke har noe kjennskap til det som skjer i rettssaken mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani.

Kaos i Kongo

Akkurat nå er det unntakstilstand. Statsministeren er ikke på jobb og alle venter bare på en avklaring på denne saken med statsministeren, sier Edvardsen på en dårlig telefonlinje fra Kongo.

Han er på plass i hovedstaden Kinshasa og skulle forsøke å få til et møte med Kongos president for å diskutere rettssaken mot de to nordmennene i Kisangani.

– Jeg har vært tre dager i hovedstaden Kinshasa og har opplevd i tre dager å skulle ha møter med presidenten og regjeringsapparatet, også blir statsministeren tatt for å ha stjålet 12 millioner dollar og presidentens sønn er pågrepet i Brüssel. Akkurat nå er det kaos, sier Edvardsen.

Ukjent med rettssaken

Han tror ikke han får diskutert rettssaken mot nordmennene med president Joseph Kabila.

- Jeg får ikke snakket med presidenten, men jeg har snakket med andre i regjeringsapparatet. De vet ikke hva som skjer i Kisangani rundt rettssaken mot de to nordmennene, sier Edvardsen.

Han er ikke redd for sin egen personlige sikkerhet.

- Det er ganske rolig her i Kinshasa, men det har vært forsøkt å ta meg inn til vitneavhør, men dette har blitt stoppet, sier Edvardsen.

Aktor i rettssaken mot de to nordmennen har krevet den norske stat for over 3000 milliarder norske kroner i erstatning.

– Det er vel ingenting som forbauser noen i denne rettsaken, men det ville ha vært rart hvis aktor satte et slikt krav uten å ha ryggdekning fra høyere hold, sier Edvardsen.