Hopp til innhold

Støttet Andreas Hus – overrasket over pengebruken

Høyre, Frp og KrF ga 30 millioner i året til Andreas Hus. Nå innrømmer Erna Solberg (H) som var en av de største støttespillerne at kontrollen med pengene ikke har vært god nok.

Erna Solberg om Andreas Hus.

Høyre-leder Erna Solberg var fredag på besøk i Kristiansand. Da kommenterte hun for første gang rapporten fra Helsedirektoratet som omhandler pengebruken til Foreningen for barnepalliasjon.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Jeg synes det som har kommet fram er trist fordi saken er viktig og god. Dette bør ikke skje i organisasjoner som får støtte fra det offentlige, sier Erna Solberg (H).

I 2020 gikk et stortingsflertall bestående av Høyre, Frp og KrF sammen for å bevilge 30 millioner i året til barnehospicet Andreas Hus i Kristiansand.

Planen var at det skulle være et tilbud til alvorlig syke og døende barn.

Solberg var da statsminister og hadde kjempet for Andreas Hus i mange år. Hun hadde kjent generalsekretær i foreningen, Natasha Pedersen, nesten helt siden den spede starten i 2009.

Flere reagerte på bevilgningen, blant andre daværende leder av helsekomiteen Kjersti Toppe (Sp), som kalte det for en politisk hestehandel.

Nataha Pedersen på gåtur i Kristiansand med fersk statsminister Erna Solberg (H) og Steinar Stormberg.

I 2013 var partileder Erna Solberg (H) og Natasha Pedersen på tur i Kristiansand sammen med Stormberg-gründer Steinar Olsen. Her fikk Pedersen vite at Høyre ville bevilge en million kroner til arbeidet hennes i revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Reidar Kollstad / Fædrelandsvennen

Bruken av de statlige pengene fikk nylig sterk kritikk i en rapport fra Helsedirektoratet. Foreningen for barnepalliasjon (FFB) som står bak barnehospicet må betale tilbake staten et tosifret antall millioner.

De siste tre årene har foreningen mottatt mer enn 90 millioner kroner fra staten.

Solberg sier hun er overrasket over det som har kommet fram.

– Hvis vi hadde visst det vi vet nå hadde vi vært mer skeptiske, men det visste vi ikke. Man må være ryddig når man mottar penger fra det offentlige.

– Har kontrollen vært god nok når dette kunne skje?

– Nei, men det er jo sånn at stikkprøvekontroll er det som gjelder for mange av disse organisasjonene. Revisor har et ansvar for å revidere og se at pengene er brukt rett.

Andreas hus i Kristiansand

Splitter nye Andreas Hus skulle ha åpnet dørene for fire alvorlig syke barn og familiene deres denne måneden. Nå er det svært uvisst hva som skjer med barnehospicet i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

La ut Facebook-post

I oktober fortalte NRK at store summer av Andreas Hus -pengene har gått til håndballreklame, designmøbler og PR-konsulenter.

Dagen før NRK sin avsløring la Solberg ut et innlegg om Andreas Hus på Facebook. Her forsikret hun om at Høyre ville opprettholde støtten til Barnehospicet.

Uka før hadde Støre-regjeringen valgt å kutte det årlige øremerkede tilskuddet på 30 millioner i statsbudsjettet.

I posten skrev Solberg blant annet:

«.. denne saken synes jeg er opprørende. Høyre i Stortinget kommer til å foreslå at støtten til Andreas Hus opprettholdes..»

SKjermdump fra Erna Solberg sin Facebook-side.

Høyre-leder Erna Solberg viste sin støtte til Andreas Hus i sosiale medier i høst.

Foto: SKJERMDUMP FRA FACEBOOK

Kuttet i tilbudet

Til tross for det som har kommet fram om pengebruken til foreningen står Solberg fortsatt for kritikken hun kom med mot regjeringen.

– De har kuttet betydelig i tilskuddene til lindrende enheter. Regjeringen foreslo 51 millioner til flere ulike formål som hadde fått løfte om 79 millioner. Det er et kutt på 27 millioner som rammer svært sårbare grupper.

Arbeiderpartiet mener det er oppsiktsvekkende hvordan Høyre sitter stille i båten når prestisjeprosjektet deres Andreas Hus viser seg å være «et luftslott».

– Erna må erkjenne at vi ikke kan la politisk ideologi avgjøre støtten til større helsetilbud selv. Vi må la fagfolk vurdere hvordan vi best kan gi befolkningen et godt helsetilbud, sier Cecilie Myrseth (Ap).

Stortingets muntlig spørretime

Cecilie Myrseth, helsepolitisk talsperson i Ap, mener åpne søknadsbaserte tilskuddsordninger sikrer åpenhet om hvordan statlige penger brukes.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Solberg mener det blir feil å droppe øremerkede midler fordi noen bruker pengene på feil måte.

– Jeg tror det kommer mange gode initiativ nedenfra og opp. Vi hadde for eksempel ikke hatt krisesentre i Norge hvis vi hadde fulgt Ap sin filosofi.

Viktig støttespiller

Erna Solberg kom i kontakt med Natasha Pedersen allerede for ti år siden.

– Å jobbe med barnepalliasjon var noe Pedersen brant for etter sin egen opplevelse med å miste et alvorlig sykt barn, sier hun.

I 2013 ble Solberg statsminister. Samme år bevilget Høyre én million kroner til Pedersens forening i revidert nasjonalbudsjett.

NRK har vært i kontakt med Natasha Pedersen, som er sykemeldt og ikke ønsker å kommentere saken.

Pedersen mistet sist uke jobben som generalsekretær i foreningen som følge av den kritiske rapporten.

Les også: Grunnlegger av barnehospice mister jobben etter knusende rapport

Andreas hus i Kristiansand
Andreas hus i Kristiansand

Støtter fortsatt barnehospice-ideen

Framtiden for Andreas Hus er nå usikker og uavklart etter Helsedirektoratets rapport.

Høyre støtter fortsatt tanken om barnehospice.

– Vi trenger gode tilbud til barn i sammensatte vanskelige livssituasjoner og som er døende, sier Solberg.

Også Frp-leder Sylvi Listhaug var en viktig støttespiller for Andreas Hus. Tidligere denne uka sa hun til NRK at det som har kommet fram om pengebruken er svært alvorlig.

I likhet med Høyre støtter fortsatt Frp tanken om barnehospice i Norge.

Les også: Uttaler seg for første gang om Andreas Hus-saken: – Bra at forholdene ble avdekket

Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug

Cecilie Myrseth (Ap) mener det er viktig å sikre åpenhet om hvordan pengene brukes. Regjeringen fjernet derfor flere øremerkede tilskudd i statsbudsjettet.

Den søkbare potten lindrende enheter som Andreas Hus kan søke på er redusert til 21, 6 millioner. I tillegg har de flyttet 30 millioner fra den søkbare potten til de offentlige sykehusteamene som jobber med barnepalliasjon.

– Beløpet som gis til denne pasientgruppa er nå redusert som følge av deres omprioriteringer?

– Ja, men sykehusbudsjettet er stramt, og det var denne summen vi fant rom til, sier Myrseth.

Les også: Må betale tilbake flere millioner: – De har trikset med regnskapene

Andreas hus
Andreas hus