Beboerne i Rosselandsvegen bolig er blant første som bruker appen JodaBook. Dette er boliger for unge personer med utviklingshemming.
– På JodaBook kan de unge selv fortelle om sin egen dag, hva de har gjort og hva de vil, sier gründer Kristil Erla Håland.
Her kan beboerne følge med på sin egen dagsplan; når de skal gå til bussen og hvordan de skal lage middagen.
Kristil Erla Håland har utviklet appen.
Foto: Elisabeth Holen- RabbersvikHennes selskap Jodacare har laget appen, som er en slags enklere versjon av Facebook.
– På Facebook når du hele verden. På JodaBook når du kun de som har med deg å gjøre. Det er et strengt rettighetssystem om hvem skal få tilgang.
Gir nye muligheter for brukerne
I dag brukes det stort sett telefoner, e-poster, gule lapper og beskjedbøker for å kommunisere mellom familien og helsepersonell.
Med en digital kontaktbok åpner det seg nye muligheter.
De unge utviklingshemmede i Rosselandsvegen har fått en versjon av JodaBook som nå er tilpasset akkurat for deres behov. Den har tre deler;
- Bilder og tekst
- Dagsplan
- Kontaktliste
JodaBook sin forgjenger, Jodacare, ble laget for kommunikasjon mellom pårørende til eldre med demens og kommunens hjemmetjeneste. Den er i bruk i åtte kommuner her i landet.
Ungdommene i Songdalen har selv bidradd til tilpasning av JodaBook
– Det var veldig gode tilbakemeldinger fra gutta sjøl. De synes det var topp å få lov til å bidra. Det har vært for vanskelig for dem å bruke Jodacare slik den var, sier Håland.
Glade beboere og personell på Rosselandsvegen bolig for unge personer med utviklingshemming.
Foto: Elisabeth Holen- RabbersvikSperret for sensitiv informasjon
Den enkelte beboer i Rosselandsvegen Bolig kan nå dele sine opplevelser med foreldre, de som de deler bolig med, jobber sammen med – eller assistenten sin. Alle som har med deg å gjøre.
Pål Henden er enhetsleder i habiliteringsenheten i Songdalen kommune. Han sier det er viktig at kommunen er åpen for ny teknologi og har fokus på forbedringer i helse- og omsorgsarbeidet.
– Det som er viktig at brukerne kommer i fokus på en positiv måte. At de kan kommunisere med pårørende, hverandre og ansatte på en god måte, sier Henden.
Han sier det er viktig at det er sperret for sensitiv informasjon.
– I JodaBook er det snakk om annen informasjon – som ikke er sensitiv.