Bruker om satsing i psykiatri – Her får jeg puste

Rom som skal være bra for psyken og som skal gjøre det vanskelig å ta sitt eget liv, er målet når det skal bygges et nytt psykiatribygg ved Sørlandet sykehus.

Bente Storkås Andersens

Bente Storkås Andersen, som selv har vært innlagt på psykiatrisk avdeling, har nå fått være med på å skape det ideelle rommet for sin pasientgruppe.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Hvis man er på et sted i livet hvor man har det helt forferdelig, kan man ønske å skade seg selv eller ta sitt eget liv, sier Bente Storkås Andersen.

I forbindelse med utvikling av et helt nytt psykiatribygg ved Sørlandet sykehus, har hun delt erfaringer fra egne opphold på psykiatriske avdelinger.

Nå skal hennes og andres innspill brukes for å lage 80 nye rom, som skal være skreddersydd for pasientgruppen.

For å ikke bomme på målet, er det laget et eget testrom hvor ulike løsninger kan prøves ut.

Skal forhindre selvmord

Noe av satsingen går ut på å lage rom hvor det skal være vanskelig å ta sitt eget liv i.

Borghild Spiten Mathiesen vet hvorfor det er viktig. Hennes sønn hengte seg i dusjen på avdelingen han var innlagt på for noen år tilbake.

Som representant for pårørende, er hun glad for at det nå satses på sikkerhet.

– Her skal det nesten være umulig å skade seg selv, sier hun.

Testrommet har fått dusjer og dører som det ikke skal gå an å henge tau i. Det har også fått en uknuselig servant som er spesielt utviklet til formålet.

Representant for pårørende ved sykehuset, Borghild Spiten Mathiesen, sier utformingen av det nye psykiatribygget i Kristiansand er svært godt tilpasset.

Representant for pårørende ved sykehuset, Borghild Spiten Mathiesen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg føler jeg får puste

Etter å ha gått inn og ut av ulike psykiatriske avdelinger i 17 år, er Bente Storkås Andersen fornøyd med det nye rommet hun har vært med på å skape.

I tillegg til at det er laget for å forhindre selvmord, mener hun også et annet mål er nådd.

Det er bedre for psyken.

Noe av grunnen er at rommet er lyst og at det er høyt under taket.

– Det er luftig. Jeg føler at jeg får puste, sier hun.

Hennes innspill har også resultert i en benk ved vinduet.

– Noe jeg har savnet som pasient, er å ha en plass jeg kan slå meg litt til ro. Det kan jeg her.

Nybygg psykisk helse er omsluttet av natur. Her får alle pasienter tilgang til bakkeplan og utsyn til grøntområder.

Bygget blir omsluttet av natur, og alle pasienter får tilgang til bakkeplan og utsyn til grøntområder.

Foto: Illustrasjon / Sørlandet sykehus

– Byggene har sett ut som fengsler

I spissen for utviklingen av det nye bygget står prosjektsjef i Skanska Norge, Runar Nykvist.

Han mener det har vært for lite fokus på å bygge rom som er tilpasset psykisk syke, og at slike bygg har sett mer ut som fengsler.

– I dag er det et helt andre tanker om hvordan man skal behandle slike mennesker, sier han

Under planleggingen av det nye bygget i Kristiansand har både brukere, pårørende, medarbeidere og tillitsvalgte fått komme med innspill.

Psykiatrisk sykepleier Kjell Yngvar Nilsen, som er bindeledd mellom byggeprosjektet og psykisk helse, sier det har vært en bevisst strategi.

– Innspill er viktig for at vi skal lykkes med et bygg som skal fungere for alle mulige pasienter, og som både skal ivareta dagens og framtidens behov, sier han.

Utformingen og beliggenheten er også nøye gjennomtenkt med tanke på at pasientene skal ha kort vei til naturen.

Slik vil fasaden til det nye psykiatribygget i Kristiansand se ut.

Nærhet til naturen har vært viktig for planleggerne av det nye psykiatribygget på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Foto: Illustrasjon / Sørlandet sykehus