NRK Meny
Normal

Birkenes snuser på fengsel

Birkenes kommune snuser nå på om kommunen skal være med på debatten om plasseringen av et nytt fengsel i landsdelen.

Arild Windsland

Ordfører Arild Windsland kaller sammen gruppelederne for partiene i Birkenes for å diskutere om de ska være med i kampen om et nytt fengsel.

Foto: Svein Sundsdal

Kommunestyret i Birkenes diskuterte tirsdag om kommunen skal være med på kampen om et nytt fengsel på Sørlandet. Justisministeren har lovet at det skal bygges nytt fengsel på Agder.

Arendal Fengsel

Arendal fengsel kan bli byttet ut med nytt fengsel.

Foto: NRK

– Birkenes vil se på muligheter for å få et fengsel lagt til kommunen, sier ordfører Arild Windsland fra Høyre.

Diskusjonen om hvor et nytt fengsel skal ligge er i gang. Lillesand har vært sett på av mange som ett alternativ. I dag er det tre fengsler i Agder. I Kristiansand ligger fengslet på toppen av tinghuset. Der er det vanskelig å få luftet de innsatte på grunn av dårlige forhold på taket.

Arendal har også et fengsel med en avdeling i Fyresdal i Telemark. Det siste fengslet ble bygd på Evje. Tidligere har fylkesmannen i Aust-Agder, Øystein Djupedal, sagt at han ønsker et nytt fengsel i indre bygder i Aust-Agder.

– Vi må vurdere om vi vil være med på dette, sier Windsland.

Det var Fremskrittspartiet i Birkenes som luftet tanken på sist formannskapsmøte, men tråden ble plukket opp igjen tirsdag i kommunestyremøtet.

Blir en fight

Birkenesordføreren tror det blir en fight om hvor fengslet skal ligge. Men han sier det kan også bli to nye fengsler på Sørlandet.

– Vi må se på hvilke kriterier som legges til grunn ved et nytt fengsel. Og så får vi evntuelt sjekke ut hvilke områder kan være aktuelle, sier Windsland til NRK.

Men ordførerne i Kristiansand og Vennesla vil ha et nytt fengsel i Vennesla, nærmere plassert på Støleheia.

I Lister-regionen vest i Agder har kvinesdalsordfører Odd Omland kastet seg inn i fengselsdebatten og vil ha et storfengsel i Lister.