Ber kommune om hjelp etter nær 300 utrykninger

Fylkeslegen har bedt en kommune i Rogaland sette inn hjelpetiltak hos pasienten som på ett år ringte nødtelefonen og sørget for nær 300 ambulanseutrykninger.

Ambulanse

Fylkeslegen har bedt en kommune sette inn hjelpetiltak hos en pasient der ambulansen rykket ut over tre hundre ganger i fjor.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Pasienten ringte nødnummeret nesten daglig og fikk som regel ambulansen til å rykke ut. Nå håper Fylkeslegen i Rogaland at tiltakene hjelper.

Fylkeslege i Rogaland, Janne Dahle-Melhus, håper tiltakene fører til at pasienten ringer færre ganger til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

– Tanken er at hvis man trygger vedkommende der han er, vil han ta kontakt med AMK færre ganger, sier Janne Dahle-Melhus, Fylkeslege i Rogaland.

Janne Dahle-Melhus

Janne Dahle-Melhus

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Må rykke ut

Ambulansetjenesten på Sørlandet rykket ut nær 300 ganger til pasienten i fjor.

Pasienten bor i en kommune i Rogaland, men det er ambulansene fra Flekkefjord, Sirdal og de andre Sørlands-kommunene i Vest-Agder som må ta oppdragene.

Flere av meldingene inn til AMK framstod som så alvorlige at helsetjenesten valgte å kjøre utrykning med blålys. De hyppige turene førte til at ambulanseberedskapen vest i Agder ble svekket, mener Fylkesmannen.

Det er nok få ganger pasienten virkelig har behov for ambulansen

Hallvard Kile, seniorrådgiver hos Fylkeslegen i Vest-Agder

– Når noen ringer 113-sentralen må man vurdere henvendelsene i hvert enkelt tilfelle.

Sørlandet sykehus sendte i fjor bekymringsmelding til Fylkesmannen i Rogaland. Konklusjonen ble at ambulansen fortsatt måtte rykke ut inntil det fantes andre løsninger for pasienten.

Spesiell sak

– Det er en spesiell sak, sier Hallvard Kile, seniorrådgiver hos Fylkeslegen i Aust- og Vest-Agder.

Kile forteller at når pasienten ringer AMK, så beskriver pasienten symptomer som helsepersonellet må ta på alvor og derfor må ambulansen rykke ut.

– Det er nok få ganger pasienten virkelig har behov for ambulansen, mener Kile.

Av hensyn til taushetsplikten ønsker ikke Sørlandet sykehus å opplyse om antall utrykninger har gått ned i år.