Hopp til innhold

Bekymret for norske barn som dumpes i Somalia

Jevnlig oppdager IMDi at norske barn blir dumpet i Somalia av sine foreldre. Den Somaliske komité i Kristiansand har nå sendt bekymringsmelding til myndighetene.

Akhtar Chaudhry

Seksjonsleder i IMDi Øst, Akhtar Chaudhry.

Foto: Pessel-Kleiven / NRK

– Vi ser at enkelte foreldre opplever at barna er på kollisjonskurs med det foreldrene opplever er god oppdragelse. Som resultat etterlater de ungene i hjemlandet i håp om at de skal bli bedre barn.

Det sier seksjonsleder Akhtar Chaudhry i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Han forklarer at norsk ungdomskultur med fyll og alkohol er vanskelig å takle for mange norsksomaliere.

Enkelte velger derfor å dumpe barna i hjemlandet for å lære dem andre verdier, og nå tar IMDi kontakt med flere norsksomaliske miljøer for å få bukt med problemet.

– Med «dumpet» menes at barna er etterlatt i Kenya eller Somalia mot sin vilje – ofte uten reisedokumenter, penger eller mulighet til å komme seg tilbake til Norge, sier Chaudhry.

Har sendt bekymringsmelding

– Familien forklarer at de skal til hjemlandet på ferie, og barna er sjeldent klar over at de skal bli forlatt der, fortsetter han.

IMDi har blant annet hatt møte med Den Somaliske komité i Kristiansand, som nå har sendt bekymringsmelding til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Abdifatah Mohamed Hirsi

Abdifatah Mohamed Hirsi, leder av Den Somaliske komité i Kristiansand, holdt denne uken foredrag om sunn integrering for somaliske foreldre.

Foto: Den Somaliske komité

Det bekrefter Abdifatah Mohamed Hirsi, leder av Den Somaliske komité. Denne uken inviterte han somaliske foreldre til foredrag om sunn integrering.

– Vi er muslimer, og befinner oss i Norge der alkohol er en del av den norske kulturen. Dette har vi lite kunnskap om, og på disse møtene forklarer vi foreldre hvordan de skal forholde seg til at barna begynner å drikke tidlig, sier Hirsi.

Han mener det er viktig å informere norsksomaliere om den norske kulturen, for å forhindre at de reiser til hjemlandet for å gi barna bedre oppdragelse.

Stort antall

IMDi påpeker at de ikke har konkrete tall på hvor mange barn som blir dumpet av sine foreldre hvert år, men påpeker at det er et stort antall.

– Vi snakker om norske statsborgere som skal gå på norsk skole, ha norske venner og et nærmiljø som oppdragelsesarena, sier Chaudhry.

Han legger til at flesteparten av disse har vært bosatt i Norge i flere år. Ofte er det skole eller venner som tar kontakt med IMDi når barnet ikke dukker opp.

Ungdomsfyll

Mange somaliere vil ikke at barna skal overta norske drikkevaner. Resultatet er at barna sendes til hjemlandet mot sin vilje - ofte på koranskole.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

– Er dette snakk om bortføring?

– Ja, det er ikke langt unna. Det å ta barna fra sitt nærmiljø er absolutt problematisk –både for barnet, men også for samfunnet.

I Kristiansand vil de trappe opp dialogmøtene, som leder Abdifatah Mohamed Hirsi mener vil bidra til bedre forståelse mellom norsksomaliske foreldre og barn.

– Jeg tror det er mulig å beholde både identitet og kultur, og samtidig være en del av det norske samfunnet, avslutter Hirsi.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Trolig landets blideste bussjåfør 00:59
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,21 kr
Dyrest kl. 09 1,4 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %