Aldri før fått så mange oppsigelser

Aldri tidligere har NAV i Vest-Agder opplevd å få flere varsler om oppsigelser og permitteringer som i år.

nav

NAV i Vest-Agder har aldri fått så mange varsler om oppsigelser og permitteringer som i år. Hovedårsaken er nedbemanninger i selskaper som leverer utstyr til oljeindustrien.

Foto: HANS ERIK WEIBY / NRK

– Til nå i år har vi hatt varsler om 2500 oppsigelser i Vest-Agder, sier fylkesdirektør Elisabeth Blørstad.

NAV i Vest-Agder har aldri fått så mange varsler om oppsigelser og permitteringer som i år. Hovedårsaken er nedbemanninger i selskaper som leverer utstyr til oljeindustrien.

BLØRSTAD

– Til nå i år har vi hatt varsler om 2500 oppsigelser i Vest-Agder, sier Fylkesdirektør Elisabeth Blørstad. Det er det høyeste tallet noensinne.

Foto: GEIR INGAR EGELAND / NRK

Det er varslede oppsigelser i de store selskapene som leverer utstyr til oljeindustrien som nå slår inn på NAV-statistikken. I tillegg til oppsigelser er det også kommet et rekordhøyt antall varsler om permitteringer, sier Blørstad.

Venter nedgang også i «gode måneder»

– Ca 270 permitteringsvarsler til nå i år, og så høyt har vi aldri vært. Det er dels ingeniørtjenester og dels industrivirksomheter, men også andre bransjer som er rammet.

Dermed kan det gå mot en dyster vinter på arbeidsmarkedet:

– Ja, i Vest-Agder venter vi dessverre en fortsatt økning i ledigheten. Vi har ca. 3,7 prosent ledige, og nå har vi foran oss noen måneder der ledigheten pleier å gå ned. Slik er det ikke nå, sier Blørstad.

Hver femte medlem forsvunnet fra Fellesforbundet

Mange av dem som nå mister jobben er medlemmer i LO-organisasjonen Fellesforbundet. Jørn Eggum som er forbundssekretær med ansvar for industrien, sier oljebremsen fører til en stor nedgang i antall medlemmer i Vest-Agder:

– Per 1. august har 1000 medlemmer gått ut i Vest-Agder. Til vanlig ligger vi på rundt 5000 yrkesaktive, så det betyr at hver femte har forsvunnet.