NRK Meny
Normal

Mener identisk kokainhistorie var oppspinn

En lokal advokat i Quito i Ecuador kan ha forsøkt å snappe til seg den narkosiktede sørlandskvinnen som klient. Det tror hennes norske forsvarer.

Advokat Nils Grønås utenfor kvinnefengslet i Quito

Kvinna fra Sørlandet sitter i kvinnefengslet i Quito i Ecuador.

Foto: Privat

I februar i år ble kvinnen pågrepet med tre kilo kokain og har siden sittet fengslet.

Sørlandskvinnas advokat i Ecuador, Oswaldo Trujillo Santillan, ble i sommer kontaktet av en annen advokat i Quito. Denne advokaten fortalte at også en amerikansk kvinne var blitt lurt til å smugle narkotika.

– Stemmer ikke

Santillan, som representerer sørlandskvinna i Ecuador, gjorde noen undersøkelser, men valgte å avslutte sporet med den amerikanske kvinnen.

Nils Grønås

Advokat Nils A. Grønås sier mye tyder på at historien om en amerikansk kvinne som også skal ha blitt lurt, var oppspinn.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Mye tyder på at det var et forsøk på klientnapping. Det var nok et forsøk på å etablere kontakt med min klient og få oppdraget selv, sier Nils Anders Grønås, som er sørlandskvinnas norske advokat.

Da Grønås først hørte historien om den amerikanske kvinnen som skulle ha blitt lurt av nigerianske bakmenn, trodde han at det ville ha styrket historien til sørlandskvinna. Men nå ser det ut som at historien var oppspinn.

Attraktive klienter

Det sitter flere utenlandske klienter fengslet i Ecuador. Grønås tror at disse kan være attraktive for lokale advokater som tror de kan få mer penger.

– Ut fra samtalene jeg hadde med vår lokale forsvarer, fikk jeg inntrykk av at historien om den amerikanske kvinna ikke stemte helt, forteller Grønås.

Ble kontaktet

Den norske kvinnen ecuadorianske forsvarer, Oswaldo Trujillo Santillan, ble nylig kontaktet av en kollega i landet som kunne fortelle at han arbeider med en identisk sak der de samme navnene og bildene dukker opp.

Grønås er klar på at sørlandskvinna ble lurt til å smugle kokain skjult i en koffert hun skulle ta med seg ut av Ecuador.

– Det ville hatt en positiv betydning for hennes sak om det var de samme bakmennene, som også hadde lurt en amerikansk kvinne til å smugle narkotika, mener Grønås.

Han tror det er mange saker der folk på nett med falsk identitet forsøker få kvinner på kroken for å lure dem for penger.

Kvinna fra Sørlandet overførte over seks hundre tusen kroner til en hun trodde var hans kjæreste.

Rettssak i høst

Denne uka håper Grønås på å få svar på når en rettssak mot sørlandskvinna vil starte i Ecuador.

Tidligere er det nevnt at rettssaken kan starte i slutten av august, men den norske advokaten er nå avventende.

Kvinna i femtiårene har nå sittet seks måneder i fengsel.