– Snart slippes vandrefalken fri

I fjorten måneder har tvedestrandsmannen Morten Erichsen hatt en vandrefalk under sine vinger etter skader. Nå slippes den snart fri.

Snart slippes vandrefalken fri

I løpet av de neste dagene kommer vandrefalken til å bli sluppet fri. Morten Erichsen har pleiet fuglen i 14 måneder.

Foto: Privat

I august i fjor ble vandrefalken trolig påkjørt av en bil i Telemark. Da var den bare noen måneder gammel. En dyreklinikk konstaterte blant annet bruddskader i vingen, noe som kom fram under røntgen.

– Det ble gjort et veldig bra arbeid med å spjelke vingen og klinikken holdt fuglen i et lite bur. Etter hvert så hentet jeg den og skiftet bandasje på den ved hjelp av dyrlege Liv Mørk, sier Morten Erichsen som tok vare på fuglen.

Morten Erichsen

Morten Erichsen har tatt seg av vandrefalken, men fått hjelp av veterinær og dyreklinikk.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Fuglen ble født i begynnelsen av april i 2015. Tvedestrandsmannen Morten Erichsen er svært interesser i fugler og er hobbyornitolog.

Pleiet i 14 måneder

Vandrefalken regnes for å være verdens raskeste dyr når den stuper ned for å hente byttet. Hastigheten er målt til 389 kilometer i timen.

– Det var en ungfugl jeg fikk 12. august i fjor og har sett utviklingen av fuglen. Den hadde bruddskader og muskelskader, forteller Erichsen.

De siste månedene har den bodd i en love hvor den har fått lov til å fly litt rundt.

Les også: Reir til havørn revet ned

Nære på avlivning

vandrefalken fire måneder gammel

Vandrefalken med ungfugldrakt da den kom til Erichsen.

Foto: Morten Erichsen / privat

Skaden på vingen grodde i løpet av en seks til sju uker. Men det har tatt tid å pleie den store muskel- og nerveskaden i vingen og ryggen.

– Derfor har jeg til tider nesten avskrevet den. Hadde jeg ikke vært tålmodig så hadde den måttet bøte med livet, sier Erichsen.

Han er veldig fascinert av rovdyr og mener de ikke ligger langt unna menneskene.

Nært forhold til fuglen

Vandrefalken er en hunnfugl og etter 14 måneder så beskriver Erichsen forholdt som nært.

– Det kan hende at dette er den eneste i søskenflokken som har greid å vokse opp med min hjelp. Mange faller fra. Det gjør at jeg får et godt forhold til falken. Men det er ikke lett å si at det er gjensidig, forteller Erichsen.

Han forteller at falken har store brune øyne.

– Jeg har jo gitt fuglen en sjanse en dag til også en dag til. Så heldigvis har det båret frukter. Nå er det liksom på en måte jenta mi og jeg håper hun klarer å komme på vingene.