– Noen ordførere skjønner ikke selv når de bør slutte

Mange ordførere skjønner ikke selv når det er best å gi seg og slippe andre krefter til. Det mener førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved UiA.

Jon P. Knudsen

Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Valglogo

Flere politikere på Sørlandet har gjennom historien sittet som ordfører i sin kommune i svært mange år.

Noen ordførere gir seg raskt etter én periode, mens andre sitter som ordfører i valgperiode etter valgperiode.

– Vi har mange eksempler på folk som har sittet lenge som ordfører. Bjørg Wallevik i Kristiansand, Kay Jeiskelid i Bykle og Jan Dukene i Tvedestrand er slike eksempler. Tidligere har vi også hatt Sigurd Ledaal og Einar Livolden og flere andre.

Det sier førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen, som har fulgt sørlandspolitikken nært i mange år.

Skjønner ikke når nok er nok

Knudsen mener mange politikere ikke helt skjønner når det er på tide å la andre gripe taket rundt ordførerklubba.

– Det som kan bli utfordringen for en del av dem er å se når det er nok. Vi har jo sett eksempler på folk som har røket ut av ordførerstolen uten at de selv hadde tenkt at det skulle skje. Bjørg Walleviks sorti i Kristiansand er et eksempel på dette, sier Knudsen.

Han sier at det er ingen fasit på hvor lenge en ordfører bør sitte.

– Det gjelder å kjenne litt på når det er nok både for en selv og for velgerne, men det kan jo være vanskelig, sier Knudsen.

Det er stor forskjell på hvor lenge landets ordførere sitter ved makta. I Kristiansand gir ordføreren seg etter kun én periode, mens kollegaen i Lillesand har sittet i 12 år, og fortsetter gjerne.

Minimum to perioder

Ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H) mener en ordfører må sitte flere perioder for å kunne gjøre en god jobb for kommunens innbyggere.

– Jeg mener et minimum for å gjøre en god jobb er to perioder. Og fordelen ved å sitte lenge er at man kan håndtere jobben på en god måte, sier Thomassen, som har vært ordfører i Lillesand siden 2003.

Også Sigmund Pedersen (Sp) har vært ordfører siden 2003 i Froland.

Han innrømmer at man som ordfører lett kan sette partiprogrammet litt til side, fordi man vil ta hensyn til alle innbyggerne i kommunen og være en samlende ordfører.

– Risikerer man å bli litt enehersker og styre kommunen litt alene dersom man er en populær ordfører og har vært ordfører lenge?

– Ja, det kan fort bli litt sånn og jeg tror det er viktig å tenke over dette. Men når man er ordfører så tenker man det beste for sin kommune. Det er det siste du tenker på om kvelden og det er det første man tenker på om morgenen. Og det partiet du tilhører har lett for å komme litt i bakleksa, sier Pedersen.

Sigmund Pedersen

Ordfører i Froland Sigmund Pedersen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK