NRK Meny
Normal

Slutt for Norges lengstsittende ordfører

Etter 26 år som ordfører i Bykle er det over for Kay Jeiskelid (H). Jeiskelid har representert både Ap og Høyre i ordførerperioden som har vart siden 1985.

Kay Jeiskelid

Kay Jeiskelid forlater rådhuset i Bykle. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Jon Rolf Næss fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Bykle kommune mens Tor Hallvard Mosdøl fra Senterpartiet blir varaordførar.

– Litt leit

– Når en stiller opp så stiller en opp for å vinne. Slik sett var det litt leit at en ikke gjorde dét, men vi får heller prøve å få til god politikk fra opposisjonen. Jeg tar dette som en mann, sier Jeiskelid til NRK.no.

Nå blir det en uvant opposisjonsrolle på Høyre og den snart 65 år gamle ordførerveteranen, etter at Ap, Sp og Venstre har bestemt seg for å samarbeide i Bykle.

– Jeg skal fylle tiden godt. Det blir kanskje artig å sitte i opposisjonen også, observere det fra den siden. Det blir noe nytt, sier Jeiskelid.

Fra Ap til Høyre

Jeiskelid begynte sin politiske karriere i Arbeiderpartiet, var uavhengig i en periode, og endte i Høyre - alt mens han satt som ordfører i Bykle.

En politisk sving tok han også i fjor, da han på våren varslet at han ikke ville stille til gjenvalg som ordførerer, før han ombestemte seg senere på året.

Men noen ny ordførerperiode blir det altså ikke. Høyre ble i år passert av Ap i Bykle og klarte med sine 4 mandater ikke å få flertall.

Sp, som tradisjonelt sett har villet samarbeide med Jeiskelid, valgte denne gang å gå mot Ap, og med Venstre på laget fikk de tre partiene flertall i Bykle med totalt 8 av de 13 mandatene i kommunestyret.

Jon Rolf Næss (AP) og Tor Hallvard Mosdøl (SP)

Jon Rolf Næss (t.h.) blir ny ordfører i Bykle. Tor Hallvard Mosdøl blir vara.

Foto: pressemelding

Stikk i siden til gamlepartiet

Den avtroppende ordføreren mener gamlepartiet under årets valgkamp har dreid fokuset vekk fra politikken.

– Det det ble fokus på under valget fra Arbeiderpartiet var at når jeg hadde sittet i 26 år så var det tid for skifte. Jeg føler nok at dette ble mer et ordførervalg enn partivalg for enkelte, sier Jeiskelid.

– Jeg hadde beregnet at hvis en hadde gjort en god jobb så fikk en ros for det, sier den avtroppende ordføreren, med et stikk i siden til Ap i Bykle, men understreker at det er velgerne som velger.

Foreløpig vil han Jeiskelid spekulere i et eventuelt ordfører-comeback om fire år.

Ikke rekord

Maskinentrepenøren Jeiskelid blir til tross for 26 ordfører-år ingen rekordholder.

Gjøviks Niels Ødegaard (1892-1976) er Norges gjennom tidende lengstsittende ordfører.

Han styrte kommunen i hele 45 år, skriver NTB.