NRK Meny
Normal

– K5-prosessen har vært en ren parodi

Tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven, slakter kommunesammenslåingsprosessen og kaller det en ren parodi.

Det var en nedtrykt stemning da de fem ordførerne i det som kunne ha blitt nye Kristiansand møttes i Lillesand i dag. For i går sa folk i både Søgne, Songdalen, Birkens og Lillesand nei til storkommunen.

I går kveld ble det klart at innbyggerne i kommunene rundt Kristiansand ikke vil være med i en ny storkommune. I samtlige folkeavstemninger sa flertallet nei til «Nye Kristiansand» også kjent som K5.

Finn Holmer-Hoven var sjefredaktør i regionavisen Fædrelandsvennen fra 1995 til 2007. Han mener hele sammenslåingsprosessen har feilet.

– Jeg synes det er en ren parodi på en kommunesammenslåingsprosess. Organiseringen av Kommune-Norge er et anliggende for Stortinget å bestemme. Man kan ikke la 428 kommuner avgjøre hvem de vil samarbeide med.

Han viser til kommunereforms-prosessen på 1960-tallet hvor kommunene ble redusert fra cirka 750 til cirka 450. Det skjedde gjennom et vedtak i Stortinget.

– Hvis det skulle vært avgjort av lokale folkeavstemninger den gang, ville vi fortsatt hatt 750 kommuner i Norge, sier Holmer-Hoven.

– Et fullstendig feilgrep

Det var stor skuffelse blant ordførerne i Birkenes, Lillesand, Songdalen, Søgne og Kristiansand i går etter at det nedslående resultatet fra folkeavstemningene ble klart.

Holmer-Hoven har medfølelse med ordførerne, men reagerer på hva som har blitt sagt i prosessen.

– De fleste av dem har sagt at det er tradisjon å følge lokale folkeavstemninger, selv om de bare er rådgivende. Hadde det vært litt guts i dem, hadde de sagt at rådgivende er rådgivende, men vi har en annen mening og vi ønsker å gjennomføre dette prosjektet.

– Det ville antagelig føre til et rabalder i disse kommunene, men etter min mening er det et fullstendig feilgrep å legge dette ut til lokale folkeavstemninger, som i realiteten er bindene for politikerne. Det har vært en merkverdig og underlig prosess. Hele Sanners kommunereform har havarert ettertrykkelig, sier den tidligere redaktøren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier han hadde håpet på et annet resultat i folkeavstemningene og mener fortsatt at «Nye Kristiansand» ville være bra for hele regionen og innbyggerne i de aktuelle kommunene.

Skuffet Sanner roser K5-ordførerne

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier han hadde håpet på et annet resultat i folkeavstemningene og mener fortsatt at «Nye Kristiansand» ville være bra for hele regionen og innbyggerne i de aktuelle kommunene.

– Jeg har registrert at ordførerne i Kristiansand-regionen vil bruke litt tid til å tenke gjennom situasjonen. Ordføreren i Kristiansand har sagt han fortsatt holder døren åpen, sier Sanner.

Men han vil ikke være med på å gi ordførerne i de aktuelle kommunene skylda for nederlaget.

– Jeg vil gjerne understreke at ordførerne, fra alle partier, har gjort en kjempejobb. De er fremtidsrettede og viser godt lederskap. Det er fornuftig når man har fått en slik tilbakemelding fra velgerne å litt tid på og tenke gjennom situasjonen.

Politikerne avgjorde i Kristiansand

Harald Furre

Ordfører i Kristiansand Harald Furre.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Kristiansands ordfører vil ikke si om han synes det var feil av nabokommunene å holde folkeavstemning.

– Jeg nøyer meg med å si at i Kristiansand mente vi at det beste var at bystyret selv skulle bestemme. Vi lagde på forhånd en innbyggerundersøkelse der 71 prosent svarte ja til sammenslåing med nabokommunene, sier Harald Furre.

– Dermed følte vi oss på trygg grunn, legger han til.