NRK Meny
Normal

– Jeg tror hun kommer hjem nå

Støttegruppen til asylbarnet Shaimaa Yusuf (11) jubler for den nye asylavtalen.

Shaimaa Yusuf og søsken i Jemen

Shaimaa Yusuf (11) og familien ble sendt ut av landet i november. Nå er de på flukt i Jemen, forteller støttegruppen som bistår familien.

Foto: NRK

Onsdag kom nyheten fra regjeringen om at flere utsendte asylbarn får saken sin gjenopptatt. Det skjedde etter at samarbeidspartiene Venstre og KrF kom til enighet med regjeringen om de lengeværende asylbarna. Det kan dreie seg om rundt 60 barn som nå kan få sine saker gjenopptatt.

Shaimaa Yusuf går på stylter

Shaimaa har feiret 17. mai i Lillesand i flere år. Nå flykter hun fra bomber i Jemen.

Foto: Privat

Shaimaa Yusuf (11) fra Lillesand er ett av asylbarna som nå kan få saken sin vurdert på nytt. Hun drømmer om å få reise vekk fra bombene i Jemen og komme tilbake til Norge, hvor hun har tilbrakt sju år av sitt liv.

Klarer ikke tro på nyheten

– Jeg er veldig glad for den løsningen som har kommet nå. Jeg tror og håper på at Shaimaas sak blir en av de første i landet som får en ny vurdering, sier Naciye Øzturk.

Hun leder støttegruppen til den utsendte Lillesands-familien som ble tvangsutsendt til Jemen i fjor. Shaimaa ble hentet på skolen og kjørt til utlendingsinternatet på Trandum. Så ble hun og familien sendt til Jemen.

Naciye Øzturk Lillesand

Naciye Øzturk leder støttegruppen til den utsendte Lillesands-familien.

Foto: Privat

Øzturk snakket i går med moren til 11-åringen. Hun var glad for vedtaket, men samtidig avventende. Løsningen innebærer at lengeværende barn som ble sendt ut mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år, og som har en oppholdstid i Norge på minst fire år, skal få sakene vurdert på nytt.

– Da jeg fortalte henne om den nye asylavtalen, ble hun litt stille. Så spurte hun igjen og igjen om det var riktig. Hun var glad, men også litt trist. Hun er usikker på om hun klarer å tro på at saken får en løsning, sier Øzturk.

Tror på hjemkomst

– Tror du Shaimaa kommer hjem?

– Ja, jeg tror det. Spesielt med tanke på hvordan situasjonen er i Jemen akkurat nå. Jeg håper de kommer hjem så raskt som mulig, sier Øzturk. Hun hadde allerede før den nye asylavtalen var besluttet sendt en omgjøringsbegjæring i saken til Utlendingsnemda.

Da Shaimaa og familien kom til Norge, var hun tre år. I november i fjor ble de tvangssendt til Jemen. Tiden i Jemen har vært krevende for familien. Familien har blant annet opplevd at huset deres ble bombet.

De siste dagene har familien vært på flukt – to ganger.

– Situasjonen er ikke bra. De har måtte flykte fra plassen de har oppholdt seg de siste dagen. Det er andre gang de flykter på kort tid, sier Øzturk.

- Drømte at jeg var tilbake i Norge