Hopp til innhold

Alkomerking: – Et mikroskopisk, men godt tiltak

Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon er glad for vedtaket om at alkohol skal merkes som helsefarlig for gravide, men mener grepet er lite i den store sammenheng.

Sprit på bordet

KrF har fått gjennomslag for å merke alkoholholdige drikke med at de er helsefarlige for gravide. Det møter motstand hos Frp, men fagfolk og Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon er svært positive.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Å være gravid og avhengig av alkohol er fryktelig skambelagt, sier Bente Røstad, prosjektleder av RIO ReStart og brukerrepresentant for RIO.

Røstad ønsker merkingen velkommen, men sier hun har liten tro på en umiddelbar effekt.

– Vi må starte et sted for å endre kulturen og holdningen i positiv retning. Det er merking av tobakk. Selvfølgelig bør også alkohol merkes. Det er bra og viktig, sier Røstad.

Mikroskopisk tiltak

Stortinget behandlet tirsdag et forslag fra KrF om «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk».

Samtidig ble KrF, Sp, og Ap enige om at regjeringen må «innføre en merkeordning for alkoholholdig drikk med helseadvarsler om alkoholforbruk under graviditet og i forbindelse med kjøring».

Bente Røstad fra Vennesla har vært edru i over 15 år, men hun og de tre barna holdt på å gå til grunne da hun var på sitt verste.

Hun mener all påminnelse om hvor farlig alkoholen er for fosteret nytter, også på flaskene.

– Merkingen er et mikroskopisk lite tiltak, men det er i hvert fall noe, sier hun.

Bente Røstad

Bente Røstad er prosjektleder av RIO ReStart og brukerrepresentant for RIO, rusmisbrukernes interesseorganisasjon.

Foto: Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO)

Ved Sørlandet sykehus i Kristiansand arbeider forsker John-Kåre Vederhus ved avdeling for rus- og avhengighetsbehandling. Han understreker at ikke alle gravide kjenner til skadene barnet kan få fra alkoholen.

– Ikke alle er klar over farene ved å drikke alkohol i svangerskapet. Det er viktig å fortelle om det, og dette med merking er en måte å nå frem til holdninger på, sier Vederhus.

I NRKs dokumentarserie «Forført av spriten» fortalte Røstad sin egen historie.

De gravide gjemmer seg

Frp har reagert kraftig etter at KrF presenterte sitt forslag om helseadvarsler på alkohol. Helsepolitisk talskvinne for Frp, Åshild Bruun-Gundersen, synes det går for langt.

– Alle innbyggerne i Norge vet at det å kombinere alkohol med kjøring eller graviditet er farlig. Det er ikke alle forbud som har helseeffekt, sier hun.

Det er verken Røstad eller Vederhus enige i.

– Vi vet at selv et moderat forbruk kan gi skader på fosteret. Derfor er merking en måte å opplyse på, sier Vederhus ved Sørlandet sykehus.

I en studie publisert i The Lancet kommer det frem at andelen kvinner i Europa som drikker alkohol når de vet at de er gravide, er lavest i Norge og høyest i Storbritannia.

– Møter du gravide som forteller om rusmisbruk?

– Jeg møter få, fordi de blir usynlige og gjemmer seg så godt de kan fra samfunnets tanker om dem. Frp burde bry seg mer om barna som lever med alkohol i hjemmet, enn at hver enkelt skal få kjøpe mest mulig på kvoten sin, sier Røstad.

Norsk dokumentarserie. Hva skjer når en kvinne drikker for mye? Kvinner og alkohol er kanskje ett av våre siste tabuer. I denne serien deler fem modige kvinner sine historier. Bente var mor til tre barn da alkoholen tok overhånd. Hennes ærlige fortelling handler om skam og bunnløs fortvilelse. Men også om håp og en vei ut. (1:5)

Norsk dokumentarserie. Hva skjer når en kvinne drikker for mye? Kvinner og alkohol er kanskje ett av våre siste tabuer. I denne serien deler fem modige kvinner sine historier. Bente var mor til tre barn da alkoholen tok overhånd. Hennes ærlige fortelling handler om skam og bunnløs fortvilelse. Men også om håp og en vei ut. (1:5)

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,4 kr
Dyrest kl. 20 1,05 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %