NRK Meny
Normal

– Dette er helt fantastisk

Leder av støttegruppa til Faizullah Muradi sier det er fantastisk at han endelig kan leve et normalt liv. Leder i veteranforbundet mener han burde fått innvilget asyl for lenge siden.

Faizulla Muradi har fått opphold i Norge

En glad Faizullah Muradi i Mandal bare timer etter han fikk brev fra politiet med beskjed om at han får innvilget asyl i Norge. Her er han sammen med Morten Ekeland og Torunn Giskås.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Faizullah Muradi fikk i dag beskjed om at han får asyl i Norge.

Han takker spesielt norske veteraner og Morten Ekeland for hjelp og støtte han har fått siden han første gang søkte om asyl i Norge.

– Helt gelé i flere timer

– Jeg syntes dette er helt fantastisk. Jeg har vært gelé i flere timer og er helt aspelauv i beina, Morten Ekeland.

Han har ledet støttegruppa for Faizullah Muradi og har vært en av han nærmeste venner i Mandal. Han sier det som har skjedd i dag gjør det vanskelig å få frem ord

– Det er bra at Faiz endelig får starte et normalt liv og begynne med alt han skal gjøre for å bli en ekte norsk-afghaner, sier Ekeland.

– I kveld klokken 21 blir det feiring et sted i Mandal, og vi håper mange kommer for å feire sammen med oss, legger han til.

Faizullah Muradi har fått opphold i Norge

I kveld blir det feiring i Mandal etter at Faizullah Muradi i dag fikk beskjed om at han får bli i Norge.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ble sendt til Italia

Som 18-åring ble Muradi vervet som tolk for norske styrker i Afghanistan. Han fikk også våpentrening og deltok i kamper sammen med nordmenne. Etter hvert ble han stemplet som forræder av Taliban, og flyktet til Europa, hvor han etter en tid søkte asyl i Norge.

I mai ble han hentet av politiet og tvangsutsendt til Italia med beskjed om å søke asyl der.

Utsendelsen skapte mye debatt, og til slutt besluttet Justisdepartementet at Muradi likevel skulle få sin søknad behandlet i Norge. Demed gikk turen tilbake til Norge og Mandal.

På Kristiansand lufthavn Kjevik ble Muradi tatt i mot av lokale krigsveteraner.

– Burde skjedd for lenge siden

Leder av Norges veteranforbund, avdeling Kristiansand Oddbjørn Wiggen er glad for at Muradi får bli i Norge, men mener besluttingen burde vært tatt for lenge siden.

– Han har blitt dårlig behandlet fra starten av, i og med at han ble returnert. Det har tatt uforholdsmessig lang tid å avgjøre denne saken. Men vi veteraner er selvsagt veldig glad for at tingene har gått i orden nå slik at Faizullah kan slappe av og se fremover og skaffe seg en nytt og trygt liv her i Norge, sier han.

Faizulla Muradi på Kjevik

Faizullah Muradi ble tatt imot av krigsveteraner da han kom tilbake til Kjevik etter at han først ble sendt ut av landet.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Han forstår at Muradi takker veteranene, men mener det var deres plikt å vise sin støtte til mannen som har kjempet med norsk uniform om tolk for de norske styrkene i Afghanistan.

– Vår støtte har vært mer av moralsk karakter. Faizullah har nok i den vanskelige situasjonen vært glad for at noen tar hans parti og viser støtte. Men han har selv stått opp for sin sak og han må ta sin del av æren for at det har gått slik som det har gått, sier Wiggen.

– Han trenger ikke i så måte gi oss noen ære. Vi har gjort det som er vår naturlige plikt å gjøre, legger han til.

I sommer fikk Muradi jobb på biblioteket i Mandal, der han har hjulpet asylsøkere med å integrere seg i samfunnet.