NRK Meny
Normal

– Bruk vett når du handler på nett!

Tollvesenet beslagla i 2013 totalt nesten 53.000 falske merkevarer. Forbrukerrådet ber folk bruke vett når de handler på nettet.

Netthandel

Økt netthandel gir økt piratsalg. Forbrukerrådet ber folk handle med vett.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Partiet med falske grønnsakkuttere som Tollvesenet i Kristiansand beslagla og destruerte før helgen, skulle selges fra selskapet Netthandelen.no.

– Du kan sitte i din egen stue og handle fra hele verden. Men det er viktig å finne ut hvem du kan stole på, og hvor du kan klage, sier regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet.

Eirik Nyberg

Regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet oppfordrer folk til å sjekke om utenlandske nettsteder er seriøse.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Og hold deg unna piratvarer, sier Nyberg.

Netthandelen.no som har innført og solgt «falske» grønnsakkuttere, har i dag sendt brev til sine kunder med tilbud om å returnere varene. Innehaveren, Einar Øgrey Brandsdal, vet ennå ikke om noen har benyttet seg av tilbudet.

Betydelig billigere enn merkevarene

På internett er det mange tilbud om varer som gir seg ut for å være merkevarer. De er gjerne mye billigere enn merkevarene. Kvaliteten på piratkopiene er varierende – som regel dårligere.

Tollbeslag

Tollvesenet beslaglegger alle piratvarer når det er mistanke om videresalg.

Kjøp av piratvarer er tillatt i Norge, men hvis varene er importerer for salg i Norge, er dette forbudt.

Tollvesenet oppfordrer folk til å unngå å kjøpe piratvarer – av etiske grunner. Tidligere anslag fra OECD tilsier at 2,5 millioner arbeidsplasser årlig forsvinner som en følge av piratvarekriminalitet.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Simen Narjord i Toll- og avgiftsdirektoratet ble 53.000 falske merkevarer beslaglagt i Norge i 2013. Men dette er trolig bare toppen av isfjellet.

Vurderer nulltoleranse

Ifølge Forbrukerrådet vurderer flere europeiske land nå å innføre nulltoleranse på import av piratkopier. Sveits, Frankrike og Italia er eksempler på land som har innført nulltoleranse. Italia har hatt flere saker der de har gitt store bøter til turister som har kjøpt piratvarer, helt opp i femsifrede summer.

Nulltoleranse betyr at enhver innføring og kjøp av piratvarer er ulovlig, uansett verdi eller mengde. For å unngå straff må du ha vært i god tro om at det du kjøpte var ekte vare. Hvis varen er solgt til en brøkdel av den egentlige prisen for merkevaren, er den trolig et piratprodukt. Da burde du skjønt at det var noe som skurret.

Sammenlign prisene

Regiondirektør Eirik Nyberg ber folk være aktsomme når de handler på nettet.

– Før du handler i nettbutikken bør du sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Skal du importere noe, kan du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet.

Det florerer av piratkopier innen en rekke varegrupper, og det er vanskelig å avgjøre om du har med ekte vare å gjøre på nett.

– Vær klar over at Tollvesenet kan beslaglegge piratprodukter hvis de mistenker at du vil selge dem videre, sier Nyberg.

– Et tips til den som handler med utenlandske nettselskaper er å gå inn på nettsiden forbrukereuropa.no. Under avsnittet «bedrag» ligger en lenke til «Howard» hvor du kan sjekke om nettstedet er seriøst, sier Eirik Nyberg.