UP: – Bilister kan ikke føle seg trygge

Til tross for høytid og lavere bemanning, sier UP-sjef Øystein Krogstad at politiet jakter trafikksyndere også i jula.

Trafikkbilde trafikk biler

Bildet er tatt av trafikken inn til Kristiansand sentrum lørdag ettermiddag. Sjef for utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, sier hans menn og kvinner er på veiene i Agder i løpet av jula for å ta trafikanter for rus og fart.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Nei, folk kan absolutt ikke føle seg trygge. Det er ikke fritt fram selv om det er jul. Vi kjører fullt trøkk fram til julaften, men fortsetter innsatsen selv om bemanningen tones noe ned, sier Krogstad i Utrykningspolitiet (UP) til NRK.

Erfaringsmessig sier Krogstad at ruskjøring er en større utfordring enn fart når det er høytid. Og det er de store utfartsårene, E39, E18 og riksvei 9 som voktes ekstra i løpet av jula.

– Det er noen som feirer jula på hytta, men vi vet av erfaring at trafikken til høyfjellet blir større når det nærmer seg nyttårsaften, sier Krogstad.

Småulykker og bulking

Øystein Krogstad

UP-sjef i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad.

Foto: Pål Tegnander / NRK

I morgen, søndag 22. desember, er statistisk den største «bulkedagen» i året. Det merker forsikringsselskapene godt. Men UP-sjefen sier det tradisjonelt er færre større ulykker rundt jul.

– I motsetning til i påska kan det synes som om folk tar det mer med ro i jula. Stressnivået er nok høyt i forbindelse med julegavekjøp og alt som skal ordnes, men det kan virke som folk kjører mer forsiktig likevel. Mitt ønske er jo at folk skal komme seg trygt hjem til jul, sier politimannen.

Mildværet den siste tiden har ført til svært glatte veier og mange småhendelser i trafikken. Milde dagtemperaturer i møte med nattefrost har ført til underkjølt regn og speilglatte veier.

Kjøreforholdene har vært så unormale at Statens veivesen denne uken kjørte en kampanje kalt «Vi vil ha alle trygt hjem til jul» hvor de ber alle trafikanter på Agder være forsiktige nå.

– De store ulykken har vi heldigvis unngått, men det har vært veldig mange småulykker og utforkjøringer, sier Krogstad.

Mange førerkortbeslag

– Hvilke utviklingstrekk har dere i UP sett i år?

– Det som har skremt meg mest i år er antallet som er fratatt førerkortet på grunn av høy fart. Det kan være vi passerer 1000 beslaglagte førerkort. Det vil i så fall utgjøre en dobling fra i fjor. Det forundrer meg at folk tillater seg å kjøre så fort at lappen ryker, sier UP-sjefen.

Hittil i år har over 20 prosent flere omkommet på norske veier enn i hele 2012. Noe av grunnen er sjåfører som kun tenker på seg selv, mener UP.

I fjor ble 145 personer drept i 139 ulykker. 699 ble hard skadd, viser tall fra SSB. I år har 180 personer blitt drept. 35 flere enn i hele fjor.

– For Agders del ser det ut til at vi havner på samme nivå som i fjor. Slik så det i alle all ut ved utgangen av november. Så får vi håpe vi ikke får en slik økning som man har sett nasjonalt, sier Krogstad.