– Vi undrer oss over at det finnes privatpersoner som er villig til å ta risikoen og sette bilen på et verksted som ikke er godkjent. For å spare noen kroner, risikerer de faktisk egen og andres helse, sier Jan Kåre Eriksen.
Han er politiførstebetjent ved A-krimsenteret i Agder politidistrikt, som denne uken aksjonerte ved fire bilverksteder i landsdelen.
Det ble funnet feil ved alle verkstedene, og to av dem ble anmeldt for ulovlig virksomhet.
Ved de anmeldte verkstedene var det blant annet utført sveising av karosseri, utskifting av bremser, støtdempere og girkasse.
– Blir ikke dette gjort ordentlig, kan det få fatale konsekvenser, sier Eriksen.
- Les også:
– Veldig alvorlig
Ifølge politiførstebetjenten har Statens vegvesen i flere tilfeller oppdaget feil på biler som har vært involvert i kollisjonsulykker.
Det er ikke bare politiet som mener uautoriserte verksteder utgjør en fare for bilførere. Egil Steinsland er kommunikasjonssjef i Norges Bilbransjeforbund (NBF).
– Biler i dag er høyteknologi. Gjør man ikke dette etter faglig anerkjente metoder kan bilen bli direkte trafikkfarlig, og det er veldig alvorlig, sier han.
Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund mener uautoriserte bilverksteder er et alvorlig problem i bransjen.
Foto: Norges BilbransjeforbundSe etter kvalitetsstempelet
Det første en bileier må gjøre når bilen skal på verksted, er ifølge Steinsland å sjekke at verkstedet er godkjent av Statens vegvesen. Dette skal være opplyst ved skilting, men kan også sjekkes på vegvesenets nettsider.
– Det må man gjøre. Det er utrolig viktig, både for bilens- og egen sikkerhet, sier han.
NBF har gjennomført en befolkningsundersøkelse som viste at svært mange ikke kjenner til godkjenningskravet til Statens vegvesen, og ikke vet hvordan å identifisere om et verksted faktisk er godkjent.
Slik ser godkjenningsstempelet til Statens vegvesen ut. Er dette skiltet på plass på verkstedet, kan man trygt sette bilen der.
Foto: Kilde: Statens vegvesenFrykter mørketall
– Vi fokuserer mer og mer på ulovlige verksteder. Vi ønsker lovlig drift med like rettigheter for forbrukere og lik konkurranse for verkstedene, sier Einar Eskilt, seksjonsleder for tilsynsavdelingen ved vegvesenets region Sør.
– Er ulovlig verksteddrift et stort problem i Norge?
– Problemet er nok større enn vi tror. Ganske mange driver uten godkjenning, og det er nok en del mørketall, sier Eskilt til NRK.
Dersom vegvesenet oppdager verksteder uten godkjenning, anmeldes forholdet til politiet.
– Vi setter pris på at publikum tipser oss om ulovlig virksomhet, legger han til.
Einar Eskilt ved Statens vegvesen frykter at ulovlige bilverksteder utgjør et større problem enn man tror.
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRKKlar oppfordring
A-krimsenteret, som består av Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet, Skatteoppkreverne og politiet, jobber for å få bukt med arbeidskriminalitet.
Ifølge politiførstebetjent Eriksen er ulovlig arbeidskraft, svart arbeid og smuglede bildeler, deler av problematikken som finnes i bilbransjen - og bakgrunnen for at de valgte å aksjonere.
Han tror de fleste er klar over hva de gjør når de setter bilen på et ulovlig verksted, og har oppfordringen til bileiere klar.
– Bruk autoriserte verksteder.
- Les også: