- Skuffet over rødgrønn seier

Tross kjempevalg i Vest-Agder, er Høyre og Frp skuffet over at regjeringsmakta glapp.

Peter Gitmark

Peter Gitmark er en av sju borgerlige stortingsrepresentanter fra Agdr - men gjennomslagskrafta kan bli minimal

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Høyres Peter Gitmark er skuffet over at valget ikke la grunnlag for et regjeringsskifte. Stortingsrepresentanten fra Vest-Agder mener landsdelen er politisk svekket i årene fram mot nytt valg i 2013

- Jeg gleder meg over at både Høyre og Frp gjorde et godt valg. Det er mange spennende personer på den nye agderbenken, men det altoverskyggende er at vi ikke kommer til regjeringsmakt og det var først da vi kunne utrette poltikken. Det gjør at jeg totalt sett er skuffet, sier Gitmark.

Gir KrF delvis skylda

Åse Michaelsen

Åse Michaelsen mener KrF fikk straff som fortjent.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

De borgerlige vil dominere agderbenken på Stortinget også de neste fire årene, men regjeringsmakta glapp. Frps to representanter fra fylket, Åse Michaelsen og Henning Skumsvoll, mener de står igjen som fylkets valgvinner blant annet på grunn av KrFs holdninger til regjeringssamarbeid.

– KrF nektet å samarbeide med oss - og det straffet seg. En hovedårsak til at mange gamle KrF-velgere har gått over til oss er ikke minst Høibråtens avvisning av Fremskrittspartiet som en mulig kandidat til regjeringssamarbeid, sier Michaelsen.

Selv om Fremskrittspartiet er godt fornøyd med det sterke valgresultatet i Vest-Agder, innrømmer andrekandidat Henning Skumsvoll at han gjerne skulle sett et regjeringsskifte.

- Det er litt bittert. Det hadde vært greit med borgerlig flertall. Jeg deler Åses syn fullt ut når det gjelder KrF. Vi har møtt mange som tidligere har stemt KrF men som nå er lei av å bli avvist av sine egne og derfor har stemt på oss, sier Skumsvoll.