Har fått lite hjelp selv om kommunen har fått millioner til å hjelpe Utøya-berørte

Deler av pengesummen på 180 millioner kroner, som staten ga til kommunene for å følge opp de overlevende fra Utøya, kan være brukt til andre tiltak.

Tuva Svendsen

Tuva Svendsen har fått lite hjelp fra Karasjok kommune etter Utøya-tragedien

Foto: Privat

I løpet av tre år delte Staten ut 180 millioner kroner til norske kommuner, for å hjelpe de som er berørt av terroren. Brennpunkt har fulgt 22. juli-pengene ut i Kommune-Norge, og møtt mennesker som fortsatt sliter med åpne sår, tre år etter norgeshistoriens største terrorangrep. Det viser dokumentaren NRK Brennpunkt sender i kveld.

Kan ikke gjøre rede for hvordan pengene er brukt

Anne Toril Eriksen Balto

Karasjok ordfører Anne Torill Eriksen Balto

Foto: Dragan Čubrilo

En av de 55 kommunene som har fått penger til slik oppfølging er Karasjok kommune. Ordfører Anne Torill Eriksen Balto kan ikke gjøre rede for hvordan 2,3 millioner kroner er brukt.

– Dette har ikke vært behandlet politisk eller vært til drøfting på politisk nivå, så vi kan ikke si noe om hvordan disse midlene er blitt brukt. Men vi har tillit til at kommunen har gjort sitt og at disse ungdommene er fulgt opp.

På utøya var det nærmere 600 ungdom fra 55 forskjellige kommuner i Norge. Tuva Svendsen var en av tolv ungdommer fra Karasjok som var på Utøya da tragedien inntraff.

Sliter fortsatt

Tuva Svendsen forteller at det har vært en tøff tid etter hendelsen. Hun har ikke fått mye hjelp fra Karasjok kommune. En gratis legetime og en kontaktperson fra kommunen som var innom rett etter tragedien, er det kommunen har bidratt med.

Det synes jeg er dårlig, særlig med tanke på at de har fått så mye penger som skulle brukes på oss. Da jeg fikk vite det, så endret det på situasjonen litt. De har hatt ressursene og fått pengene de faktisk har søkt om. De dokumenterer at de har brukt pengene på å hjelpe oss, men så har de jo egentlig ikke gjort det.

– Hvordan er hverdagen din nå etter tre år?

– Den er mye bedre enn det den var, jeg klarer jo å studere. Men jeg fungerer jo ikke 100 prosent da. Jeg bærer jo på erfaringene fra da, det er jo fortsatt situasjoner som kan være ekle. Det er visse ting som jeg må planlegge ekstra nøye. Jeg kan ha mareritt, så det blir vel litt feil å si at jeg har det bra, det er fortsatt et stykke igjen.

Tuva Svendsen er med i dokumentaren som Brennpunkt sender på NRK1 kveld.

Korte nyheter

 • Guokte ođđa njoammuma Kárášjogas

  Dán vahkkoloahpa lea guovtti olbmos duođaštuvvon korona Kárášjogas. Nu lea gielddas dál njealji olbmos korona.

  Guoktásis eai dieđe gos njoammun boahtá. Buohkat leat ollásit boahkuhuvvon.

  Kárášjoga gielda ávžžuha olbmuid garvit dárbbašmeahttun oktavuođa earáiguin go iežas lagamusaiguin dassážii gielddas čielggadit njoammundilálašvuođa.

  Karasjok kommune logo
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norrbotten šaddá ruoksadin

  Mánnodaga rájes rivdet sisabeassan njuolggadusat Norgii. Dál fertet erremii jus boađát Norrbottenis Ruoŧas, Ungáras ja golmma guovllus Suomas. Dat golbma guovlu leat Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Vasa.

  Errengáibádus guoská dušše daidda geain ii leat koronasertifikáhtta. Mánát ja nuorat vuollel 18 jagi eai dárbbaš erremii.

  Lassin Norrbottenii, de lea Ruoŧas ain errengáibádus olbmuide geat bohtet Stockholmmas, Västerbottenis ja Västermanlandas.

  Dat riikkat bissot ain ruoksadin dahje sevdnjes ruoksadin, ja nu lea ain errengáibádus daidda geat bohtet doppe: Belgia, Bulgaria, Greika, Irlánda, Kroátia, Luxemburg, Slovakia, Šveica, Duiska, Nuortariika, Estteeana, Látvia, Lietuva, Románia, Slovenia ja Stuorra- Británnia.

  Utsikt mot Kirunas nye bysentrum
  Foto: Kiruna kommune
 • Áiggoše fas ruvkki Raarvihkii

  Raarvihkes áiggoše fas álggahit ruvkedoaimmaid. Joma gruver ja Bluelake Minerals áiggoše earret eará viežžat veaikki ruvkkes gos ii leat leamaš doaibma 1998 rájes.

  – Mis lea doaivva ásahit 115 bargosaji norggabeallái, ja 50 bargosaji ruoŧabeallái, dadjá Joma gruver stivrajođiheaddji Peter Hjort.

  Råmalmsilo i Joma Gruve i Røyrvik
  Foto: Anders Selliås