Hopp til innhold

Utfordrer gamle tenkemåter i nytt teaterstykke

Når Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš nå setter opp Sven Henriksens stykke «Hevn», så er det gamle tenkemåter som blir utfordret, fortalt i rammen av konflikten som oppstår i et lokalsamfunn når mineralindustrien gjør sitt inntog.

De som står bak teaterstykket Hevn

De som står bak teaterstykket Hevn

Foto: Aslak Mikal Mienna/Beaivváš

7. oktober viser Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš for første gang det nyskrevne stykket til Sven Henriksen som har fått navnet «Hevn», «Mávssaheapmi» på samisk.

I stykket blir gamle synsmåter sett nærmere på og det i lyset av konflikter som dukker opp med mineralindustriens inntog i Sápmi.

Sven Henriksen

Manusforfatter Sven Henriksen

Foto: Aslak Mikal Mienna/Beaivváš

– Et innlegg i den dagsaktuelle debatten

Etablerte tankesett og oppfatninger blir utfordret i møte med den nye tiden; hva er riktig og hva er galt? Nye valg tvinger seg frem, og forfatter Sven Henriksen utfordrer tilskuerne til selv å tenke; Hvilke valg kan man ta? Hva er konsekvensene?

– Det finnes ingen enkle svar på konflikter som omhandler urfolk og naturressurser. Jeg har prøvd å vise det «lille» mennesket som rammes av en konflikt når levebrødet står i fare for å bli tatt fra det, samtidig som jeg utfordrer gammelt tankegods som kan hindre en kultur i å utvikle seg. For om en kultur blir statisk vil den dø ut. Teksten er skrevet med stor kjærlighet til den samiske kulturen, men er også et innlegg i den dagsaktuell debatt om storsamfunnets press mot en av verdens mest sårbare næringer, uttaler Henriksen.

Han er også selv skuespiller i forestillingen.

Musikkforestilling

Teatersjef på teateret Rolf Degerlund har regien i stykket. “Hevn” er en musikalsk teaterforestilling med nykomponert musikk av Roger Ludvigsen. Espen Høgmo, framfører livemusikk under forestillingen. Scenograf er Jan Öqvist og Hilde Skancke Pedersen er kostymedesigner.

Andre skuespillere i forestillingen er Beaivváš-debutanten Anja Saiva Bongo Bjørnstad, og videre, Egil Keskitalo, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Mary Sarre, Anitta Suikkari og Ingá Márjá Sarre.

Forestillingen vil besøke flere steder i Sápmi, både på norsk, finsk og svensk side. Det hele starter i Guovdageaidnu den 7. oktober og siste forestilling går i Oslo, på Det Norske Teatret, i midten av november.

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.