Hopp til innhold

Upassende i Sámi Grand Prix?

SlinCraze og Kai Sombys pauseinnslag, har skapt sterke reaksjoner i Kautokeino.

Kai Somby og Nils Rune Utsi

Kai Somby og SlinCraze gav bakoversveis til både gamle og unge i Bákteharji påskeaften.

Foto: Kenneth Hætta

Iført prestekjole og djevelmaske, ankom Nils Rune "SlinCraze" Utsi og Kai Somby scenen som pauseinnslag under årets Sámi Grand Prix.

Låten de fremførte hadde tittelen "Neavri" (Djevelen).

Mange har reagert på at dette mørke innslaget, med lydbilde og sceneshow som kan assosieres med Black Metal, ble vist for et familiepublikum.

NRK Sápmi har snakket med folk i Kautokeino om hva de synes om innslaget.

– Som å se på satanister

Johan Henrik Buljo

Johan Henrik Buljo slo nesten av PC-en når 'Neavri' dundret ut av høytalerne.

Foto: Åse Pulk/NRK

En av dem er Johan Henrik Buljo, som satt hjemme og fulgte med på sendingen via NRK Sápmi`s direkteoverføring på nett-TV.

– Jeg reagerte sterkt på det innslaget. Jeg ble så sint at jeg neste skrudde av TV-en.

– Jeg synes ikke dette innslaget passet inn som et påskeinnslag her, det var jo nesten som å se på satanister

– Hvorfor mener du det ikke passet inn i Sámi Grand Prix?

– Påsken har alltid vært en hellig høytid i Sápmi, sier Johan Henrik Buljo til NRK.

– Hadde passet på en rockekonsert

Fremskrittspartiets representant Nils Mathis O. Hætta

Nils Mathis O Hætta mener dette hadde passet bedre i en annen setting.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Nils Mathis O Hætta fulgte også sendingen hjemme. Han sier han ikke er overrasket over at rapperen SlinCraze valgte et slikt sceneshow, da rap-artister ofte kjører egen stil i sine opptredener:

– Jeg så det via nettet på en litt dårlig linje, men jeg synes ikke dette passet inn i denne konserten. Det hadde sikkert passet inn i en rockekonsert, men ikke i en slik påskekonsert.

Hvorfor mener du det ikke passet inn i Sámi Grand Prix?

– Antrekkene og teksten passet dårlig inn i Sámi Grand Prix, sier Hætta til NRK.

– Tror mange vil boikotte festivalen

Nils Henriksen

Leder for menighetsrådet, Nils Henrriksen, mener dette er en hån mot kirken.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

Lederen i menighetsrådet i Kautokeino, Nils Henriksen, har ikke selv sett scenshowet til SlinCraze og Kai Somby. Han reagerer likevel på bakgrunn av hva han har fått høre i ettertid:

– Det er noen som har klaget til meg, og fortalt meg om innslaget. Jeg synes det er veldig trist at de gjør slikt mot kirken.

Hva reagerer du på?

– Det er måten de håner presten på, og kler seg selv ut som djevelen.

– Vi i menighetsrådet kommer ikke til å gjøre noe med saken, alle har friheten til å gjøre hva de vil. Men jeg tror mange i Kautokeino vil boikotte festivalen etter dette, sier Nils Henriksen til NRK.

Nils Rune Utsi og Kai Somby

SlinCraze har selv kun mottatt positive tilbakemeldinger om sceneshowet fra Sámi Grand Prix.

Foto: Kenneth Hætta

– Vi fikk frem budskapet i teksten

Johan Mathis Gaup

Johan Mathis Gaup sier at de som tar seg tid til å lytte til teksten, vil forstå at dette ikke er en hån mot kirken.

Foto: Privat

SlinCraze`s manager, Johan Mathis "Proffen" Gaup, sier det fra artistens side aldri var ment som en provokasjon:

– Nå er det slik at vi ikke hadde planlagt noen provokativ handling.
Det var ikke tanken i det hele tatt, når vi begynte å tenke ut hvordan scenografien skulle være.

–Tanken var å få frem budskapet i teksten på en bra måte,noe vi fortsatt mener at vi har gjort.

– I forhold til teksten til "neavri" som er en dyp tekst om menneskets innerste problemer, som ofte blir til indre demoner som plager dem, så tyr man gjerne i desperasjon til Gud. Og det er det sceneuttrykket skal illustrere.

– Hadde dere ventet negativ respons etter innslaget?

– Etter å ha sett generalprøven, skjønte jeg at det kunne komme noen reaksjoner på dette. Vi hadde likevel ingen tanker om å kutte det ut, sier Proffen til NRK.

– Vi har gått over grensen

Ellen J. Sara Eira

Ellen J. Sara Eira synes personlig at dette var upassende i Sámi Grand Prix.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

Styreleder for Samisk Musikkfestival, Ellen J. Sara Eira, sier også hun har mottatt negative tilbakemeldinger etter Sámi Grand Prix:

– Det er en del som har tatt kontakt med meg, og spurt om hvordan det er mulig at vi kunne ta med den slags i Sámi Grand Prix.

– En bestemor fortalte hun hadde sett overføringen på nettet sammen med sitt barnebarn. De så på en liten dataskjerm og hadde gått helt nært skjermen. Men da dette innslaget begynte, ble barnebarnet skremt og sa: "bestemor, det her må vi ikke se på".

– Da har vi selvfølgelig gått over grensen i et arrangement som også er ment for barn. Når barn blir skremt av vår konsert, da er det noe som er galt.

– Direkte upassende

Ellen J. Sara Eira deler oppfatningen med de som mener at dette ikke hadde noe som helst å gjøre i Sámi Grand Prix:

– Jeg synes ikke denne sangen skulle vært på en familiekonsert som Sámi Grand Prix, det er direkte upassende. Det er min personlige mening.

– Vi skal ha evalueringsmøte kommende tirsdag, hvor vi skal vurdere denne saken. Det er ikke sikkert hele styret deler min mening, men jeg vet at det er flere i styret som er enige med meg, sier Ellen J. Sara til NRK.

Hør hele innslaget på samisk her:

Korte nyheter

 • Det er mulig å lære av urfolkene

  Klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen åpnet Oslo Tropical Forest Forum konferansen med en tale. Han sier at konferansen arrangeres i Oslo fordi Norge har gjort et stort arbeid lenge for å jobbe sammen med viktige partnerland for å ta bedre vare på verdens regnskog.


  – Det er et stort oppdrag vi deler i fellesskap, som handler om å redusere avskoging, men som òg handler om å gi urfolks rettigheter en bedre status enn de har hatt i mange dager, sier Bjelland Eriksen til NRK Sápmi.


  Ifølge Bjelland Eriksen har Norge alltid vært opptatt av urfolks rettigheter, og at urfolk har brukt naturen bærekraftig i tusenvis av år, som er utfordringen i dagens samfunn.


  – Det er at vi ikke klarer å bruke naturen bærekraftig sånn som vi lever i våre samfunn i dag. Der kan vi absolutt lære av urfolks erfaringer og kunnskap i det arbeidet som vi må få til for å få til en veldig klar plan.

  Oslo Tropical Forest forum er en konferanse som arrangeres annethvert år der formålet er å diskutere tiltak og nye løsninger for regnskogvern.

 • Sáhttá oahppat álgoálbmogiin

  Dálkkádat- ja birasgáhttenministtar Andreas Bjelland Eriksen rabai Oslo Tropical Forest Forum konferánssa sártniin. Son dadjá ahte konferánsa lágiduvvo Oslos danin go Norga guhká lea bargan guoibmeriikkaiguin vai buorebut fuolahat máilmmi arvevuvddiid.

  – Lea stuorra bargu maid mii juogadat ovttas. Lea sáhka vuovddehuhttima geahpideames, muhto mas maiddái lea sáhka addit álgoálbmogiid vuoigatvuođaide buoret stáhtusa go dat mii lea leamaš, dadjá Bjelland Eriksen NRK Sápmái.

  Bjelland Eriksen dadjá ahte Norga lea álo beroštan álgoálbmogiid vuoigatvuođain, ja ahte álgoálbmogat leat duháhiid jagiid geavahan luonddu ceavzilit, mii lea otná servodaga hástalus.

  – Mii eat nagot geavahit luonddu ceavzilis vugiin nu go mii eallit otná servodagas. Das mii áibbas sihkkarit sáhttit oahppat álgoálbmogiid vásáhusain ja máhtus dan barggus maid mii fertet čađahit vai oažžut hui čielga plána.

  Oslo Tropical Forest forum lea konferánssa mii lágiduvvo juohke nuppi jagi man ulbmil lea digaštallat doaibmabijuid ja ođđa čovdosiid arvevuovdegáhttemii.

  Andreas Bjelland Eriksen
  Foto: Iŋgá Káre Márjá I. Utsi / NRK
 • Sámediggi vuolggaha ášši stáhta vuostá

  Les hele saken på norsk her.

  Sámediggeráđđi lea otne mearridan vuolggahit ášši stáhta vuostá Hámmárfeasta LNG (Muolkkuid) elektrifiserema mearrádusa dihte. Dan čállá Sámediggi preassadieđáhusas.

  – Mii oaivvildit ahte Muolkkuid-mearrádusa sáhttá digget rievttálaččat go ii leat doarvái čielggaduvvon iige konsulterejuvvon, ja de leat dábálaš áššemeannudannjuolggadusat rihkkojuvvon. Das lea sáhka riektesihkarvuođas areálahálddašeamis Norggas, dadjá sámediggepresideanta Silje Karine Muotka.

  Preassadieđáhusas čállet ahte sámediggeráđđi lea dieđihan ahte Muolkkuid-mearrádus ferte rievdaduvvot. Dan ii oaivvil ráđđi ahte stáhta lea árvvusatnán ja danne eai leat leamaš makkárge politihkalaš proseassat Muolkku-mearrádusa váikkuhusaid birra.

  – Go lea riidu maid ii sáhte politihkalaččat čoavdit, de lea áibbas lunddolaš mannat duopmostuoluide čoavdit dan, lohká sámediggepresideanta.