Hopp til innhold

To dødsulykker i Nord-Norge sist måned

Tre personer mistet livet i trafikkulykker i Nord-Norge i september.

Sørvika ulykke

To personer omkom i ulykken i Harstad sist uke.

Foto: Tipser

Én ulykke i Nordland og én i Troms den siste måneden, men ingen i Finnmark.

Den første ulykken skjedde i Vesterålen, hvor en 27 år gammel mann omkomm. Litt senere mistet to personer livet i ei n møteluykke mellom et vogntog og en personbil i Harstad. De var henholdsvis på 60 og 56 år.

Så langt i år har 15 personer mistet livet på nordnorske veier, melder Statens vegvesen i en pressemelding i dag.

- Det er to flere enn på samme tid i fjor. I snitt de fem foregående årene har mellom 20 og 21 personer mistet livet i trafikkulykker i løpet av årets første ni måneder, sier trafikksikkerhetskoordinator Trond Harborg ved miljø- og trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen.

Korte nyheter

 • Sámi pop konsearta Munch-museas

  Bearjadaga njukčamánu 24 b. čuojaheaba Katarina Barruk ja Elina Waage Mikalsen konsearta Munch-museas.

  Munch live dáiddalaš jođiheaddji Ingrid Moe muitala ahte sis lea mihttu loktet dálááigge ođasmahtti dáiddáriid ja musihkkáriid.

  – Katarina Barruk lea dehálaš ođđa jietna Norgga pop-musihkas. Son lávlu áitojuvvon ubmisámegillii ja ráhkada sierralágán musihkalaš lanja hearkivuođas ja nanusvuođas.

  Moe muitala ahte geahččit sáhttet vuordit fámolaš pop-konseartta.

  Katarina Barruk muitala iežas illudit konsertii.

  – Lean hui ilus ahte Munch háliida searvat dán prošektii. Dat mearkkaša olu, go ii leat dávjá ahte sihke ubmi- ja mearrasámi kultuvrrat leat seamma lávddis oktanaga, čilge Barruk.

  Katarina Barruk sitter med beina i kors i skogen. Håret er flettet inn med samisk pynt.
  Foto: Sara Berglund / Sara Berglund
 • Frode Fjellheim tildeles ærespris

  Frode Fjellheim tildeles Musikkforleggernes Ærespris for 2023. Juryen begrunner at Fjellheim har vært en sentral aktør innen formidling og revitalisering av den samiske kulturarven gjennom sitt eget virke som komponist, og i nært samarbeid med samiske artister - også fra det sørsamiske og umesamiske musikkfeltet.

  Musikkforleggerprisen finner sted i Kulturkirken Jakob 29. mars og arrangeres av Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag. Prisen hedrer norske musikkforlag og deres opphavere som er medlem i TONO, for deres arbeid og resultater i året som har gått.

  Frode Fjellheim med blomster fra Musikkforleggerne
  Foto: Brage Fæhn Bakke / NTB
 • Sametingspresidenten ber klima- og miljøministeren lytte til sjølaksefiskerne

  Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er lite fornøyd med prosessen rundt de foreslåtte reguleringene av sjølaksefisket i 2023. Det kommer frem i en pressemelding fra Sametinget.

  Nå ber hun regjeringen rådføre seg med sjølaksefiskerne.

  – Jeg er rystet over fremgangsmåten til de ansvarlige myndighetene som uten forutgående konsultasjoner eller prosesser foreslår en forskrift som effektivt vil komme til å stoppe det tradisjonelle sjølaksefisket, som er en sentral del av sjøsamisk kulturbasert næringsutøvelse, sier Muotka.

  Sametingspresidenten ber nå statsråden i Klima- og miljødepartementet ta en pause i prosessen, og sørge for at det lages et nytt og bedre reguleringsforslag i samråd med sjølaksefiskernes organisasjoner.

  – De som sitter med mest erfaring og praktisk kunnskap om hvordan vi skal få til et effektivt fiske etter pukkellaks i sjø, burde ha vært tatt med på råd før forslaget ble sendt ut på høring, sier Muotka.

  Sametinget hadde på forhånd ikke fått vite noe om dette, sier Sametinget i pressemeldingen.

  – Jeg har i løpet av helgen blitt kontakt av mange sjølaksefiskere som er sinte og skuffet, både over det som foreslås og over ikke å ha blitt tatt med på råd, sier Muotka.

  Både Finnmark Sjølaksefiskeforening, Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag og Bivdu har sagt ifra om at reguleringsforslaget må endres.

  Sametinget har vært i kontakt med både Miljødirektoratet, som har skrevet forslaget, og Klima- og miljødepartementet, som har sagt at det er de som vil håndtere saken videre.

  – Mine folk hadde kontakt med departementet i går og har avtalt et møte på fredag, hvor vi også vil forsøke å involvere sjøaksefiskernes foreninger. Som sametingspresident så ber jeg klima- og miljøminister Espen Barth-Eide (Ap) om å lytte til sjølaksefiskerne og Sametinget, anmoder Muotka.